Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » 40-50 évesen érezni ha fiatal...

40-50 évesen érezni ha fiatal korodtól sportolsz ?

Figyelt kérdés

Kifejezetten NEM VERSENYSPORTRA gondolok hanem a rendszeres elsősorban egészségmegőrzést, testi erőt, kondíciót, állóképességet fejlesztő sportokra: futás, edzőterem, bicajozás, úszás stb.

Ha mondjuk gimis korodtól kezdve ezeket rendszeresen csinálod és nem hagytad abba soha, mert a "család és munka miatt már nem volt rá idő" stb.

Akkor milyen érzékelhető különbség lesz az átlag emberekhez képest akik a gimnáziumi tesióra óta nem sportoltak?

Lesz különbség vagy igazából ez tök mindegy mert 50 évesen így is úgy is betegeskedni fogunk?

2022. dec. 18. 18:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
44%
Persze. Repedezett, itt-ott löttyedt bőr, ízületi fájdalmak, stb... Mindenki azt hiszi, az elért állapot örökké tartó. Hát, majd rájönnek.
2022. dec. 18. 19:13
 2/13 Metionin ***** válasza:
82%
Igen, apám 43 évesen sérült le, addig folyamatosan sportolt, versenyzett is de nem profi szinten. Ha a sérülését nem számítjuk, kutya baja pedig 74 éves, igaz abból 15-öt letagadhatna. Még mindig sportol de már nem úgy nyilván, mint régen, csak amennyire a kora engedi. Ismerek más időseket is, akik egész életükben sportoltak, nagyságrendekkel jobb állapotban vannak fizikailag, mint akik nem mozogtak a kötelező fizikai munkán kívül.
2022. dec. 18. 19:24
 3/13 anonim ***** válasza:
66%
Igen korán érdemes kezdeni.
2022. dec. 18. 19:43
 4/13 A kérdező kommentje:

# 2

# 3

akkor amit az # 1-es ír az hülyeség?

2022. dec. 18. 19:55
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Gimi óta futok.

Sosem versenyszerűen csináltam, csak a magam örömére.

Sokáig heti 3x, Covid óta mindennap.

Fogalmam sincs milyen állapotban lennék, ha nem így éltem volna, de most az van, hogy három gyerek után is egész tűrhető fizikai állapotban vagyok, szerintem egy tizes előnyöm van kb.

Krónikus betegségem nincs, gyógyszert nem szedek, még sosem műtöttek semmivel.

Mindezekben persze a szerencse és a genetika és közrejátszhat.

Talán úgy tudom megfogalmazni, de ez nyilván nem szakszerű, hogy az a jó, hogy azt érzem, hogy a testem fizikailag emlékszik a terhelésekre, mentálisan meg én emlékszem arra, hogy ez/ennyi menni fog, ezt még meg tudom csinálni.

48N

2022. dec. 18. 20:05
 6/13 anonim ***** válasza:
80%

2

Apám soha nem sportolt, 80 évesen úgy néz ki mint egy 50 éves és konkrétan semmi baja.

A sport természetesen jó dolog, de az hogy hogyan fogsz élni 80 évesen (ha még élsz addig) az leginkább a genetikán múlik, nem azon, hogy futottál-e minden nap 20 kilométert vagy sem (ezt nyugodtan be lehet helyettesíteni bármivel).

És bár az 1-es le lett pontozva, ő sem írt hülyeséget. Bizonyos kor felett teljesen mindegy milyen mindenmentes f.szomat eszel meg mit sportolsz, a szervezeted apránként kezd leépülni, mert ez a biológia és ezzel jár az öregedés.

Nyilván aki sokat futott/focizott 30-as 40-es éveiben annak nagyobb a tüdőkapacitása (bár ez sem feltétlen igaz és törvényszerű), meg úgymond kicsit erősebbnek érzi magát, de hogy azért kétsége senkinek se legyen, ez nem fog sem az öregedéstől, sem a szívinfarktustól vagy a cukorbetegségtől megmenteni. Tehát ezért írtam, ez genetika leginkább.

2022. dec. 18. 20:09
 7/13 anonim ***** válasza:
6 éves korom óta sportolok. Mégis a legtöbb azonos korú ismerősöm jobb állapotban van. Diagnózist nem kaptam, pedig egyértelműen beteg vagyok. Orvosok szerint minden rendben van vérvétel és egyéb vizsgálatok alapján, de folyamatos eü gondjaim vannak, pl. rosszullét, fejfájás, fáradság. Volt olyan, hogy edzésen 400 m futás után összeestem. Jelenleg heti egyszer 50 percet tudok sportolni, pedig régen heti 20-25 órát edzettem.
2022. dec. 18. 20:38
 8/13 A kérdező kommentje:

# 7

az heti 20-25 óra brutál sok.

Nem lehet hogy túledzettséged van?

[link]

2022. dec. 18. 21:04
 9/13 anonim ***** válasza:

Kb 20 évig elég sokat kerékpároztam hobbiból, mellette nyáron úszás. Most 51 vagyok és jobb állapotban vagyok, mint az 50-esek. Beteg nem szoktam lenni, nyugalmi pulzusom most is 50-55, gyógyszert nem szedek, túlsúlyom sincs.

Ettől függetlenül a genetika kb 65-70%, de a maradék min 30-at te teheted hozzá, ami nem kevés.

2022. dec. 18. 21:53
 10/13 anonim ***** válasza:

Elsősorban a genetikát fogja megérezni. Ha csak 65-70%, már akkor is a nagy részét dönti el, de szerintem több.

Nálam pl az működik jól, aminek nem kellene életmód alapján és az rosszul, aminek jól kellene.

2022. dec. 18. 23:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!