Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Baktériumok/vírusok a mosás után?

Baktériumok/vírusok a mosás után?

Figyelt kérdés

voltam termálvizes medencében, ezt ugye már nem kötelesek fertőtlenítőszerrel kezelni nem olyan rég óta (a pozitiv termál hatások megóvása érdekében), így viszont sokkal nagyobb a fertőzésveszély, több a baktérium, vírus.

a bikini viszont nem mosható 30 fokon többnél, ahogy az rá van írva, így azon mostam. A mosásba egyéb, csak 30 fokon mosható dolgok kerültek, pl. egy plüss hatású pléd, amire szintén 30 fok volt írva.

Jelenleg ez a pléd (száradás után) ontja a termálvizes fürdő szagát, tehát a berakott bikini ezt okozta...

Kérdésem, hogy egészségügyileg okozhat-e problémát, ha a köztudottan nem fertőtlenített termálvizes cuccokat az úszás után csak 30 fokon mosom? A többi, mosásba került cucc is szennyeződhet, fertőződhet a baktériumokkal?

Kis utánaolvasással a neten nem sok jót olvastam a 30 fokos mosásokról, dehát akkor is vannak dolgok, amelyeket max 30 fokon lehet mosni....

kinek mi a véleménye/tapasztalata, esetleg szakértelme az ügyben?

Mossak magasabb hőfokon, ezáltal esetlegesen károsítva az anyagot? Adjak esetleg hozzá valamit a mosáshoz, ami fertőtlenít, pl ecet?

Csak pozitiv, segitő jellegű hozzászólásokat várok, menni fog a zöld kéz mindenkinek. Köszi!

2022. nov. 15. 18:04
 1/4 anonim ***** válasza:
63%
A vírusokat a sima folyékony szappan is megöli, a baktériumok nagy részét is. Szóval a mosószer is.
2022. nov. 15. 18:10
 2/4 A kérdező kommentje:

igen, én is ebből indultam ki, mert pl egy kézmosás/mosogatás is meleg vízzel szappannal/mosogatószerrel állítólag hatékony.

viszont találtam ezt a cikket a neten, ami eléggé rossz érzéseket keltett bennem: [link]

2022. nov. 15. 18:17
 3/4 anonim ***** válasza:
60%

Jajjn ekem.... egy blog, ahol "brittudósokat" idéznek..

Ne légy már ennyire bedőlős... :)))

2022. nov. 15. 18:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Sokat jarok termalba, nem jartam meg igy, bar az uszos cuccokat csak egymassal mosom ki, nem keverem ossze pleddel meg ilyesmikkel.

En nem igazan gondolom tul ezt a mosas dolgot, mindent 40 fokon mosok, eddig a ruhak is es en is tuleltuk. Azt gondolom, hogy a mososzer fertotlenit. Regen, ahogy edesanyam tanitotta, 60 fokon mostam az agynemut, torulkozot, konyharuhat, de tul sok ertelmet nem lattam; igy felhagytam vele, mert a ruhak pontosan ugyanilyen tisztak lesznek 40 fokon is.

Na szoval a furdoruha nekem nem ment eddig meg tonkre 40 fokon, de nyilvan felelosseget nem vallalok a tiedre :D

A pledet pedig mosd ki megint, esetleg elomosas funkcioval es akkor talan nem lesz budos. De be is aztathatod oblitobe mondjuk 1-2 orat, aztan mehet be a mosogepbe.

2022. nov. 15. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!