Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A kórházból haza akarják...

A kórházból haza akarják küldeni a mozgásképtelen nagymamámat - ezt megtehetik? Mit tehetnénk ezügyben?

Figyelt kérdés

Nagymamám agyvérzéssel kórházba került a múlt héten szerdán. Az állapota nem sokat javult, de nincs közvetlen életveszélyben. Viszont kb. kataton, mozgásképtelen, még a fejét sem tudja felemelni, beszélni is csak nehezen, kevés összefüggéssel, nem is igazán érti amit mondunk neki.

A kórházosok közölték, hogy hazaküldik, ha már biztosan nem javul az állapota. Most pénteken! Mi nem tudjuk ellátni 0-24, mert dolgozni járunk, és így is csak szerényen élünk meg a fizetésünkből. Arra végképp nincs lehetőség, hogy ápolót béreljünk mellé 0-24, az idősek otthonai mind "teltházasak" a régióban.

Bocsánat, ha szarul és rosszul fogalmaztam, de ez eléggé kétségbeejtő ez az egész, neki is jót szeretnénk, magunknak is, de a magyar egészségügy nem törődik vele, lazán kidobják a házába úgy, hogy mozdulni nem tud. Egyszerűen hagynák meghalni...?

#nehéz anyagi helyzet #magyar egészségügy kudarca #kiküldik meghalni #kvázi megölik ezzel #Mit tehetnénk? #Anyám ebbe belefog őrülni
2022. jún. 27. 15:47
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

7.

Idáig rendben, de akkor innentől...? Nem látjuk a megoldást. Ápolót bérelni drága és nagy bizalom kell hozzá, hogy ne olyan ember legyen aki kifosztja, ellop minden mozdíthatót a lakásból vagy mondjuk rosszul bánik vele.

Mi nem tudjuk ellátni, mert egyrészt egyikőnk sem ért hozzá, másrészt mindhárman - elérhető felnőtt rokonok - dolgozunk. Anyám minden hétköznap délután 4 óráig, én vagy kettőig, vagy este fél hétig, testvérem pedig kötetlen munkaidős, olyan értelemben, hogy adott napokon ugrásra késznek kell lennie.

A környéken keresünk idősek otthonát, de a többsége alapvetően kicsi, és abból is alig van. A városunkban nincs, a szomszéd város megtelt.

...de mi van, ha nem találunk? Ráadásul cirka 3 nap alatt? Akkor egyszerűen bevágják a házába úgy ahogy van, pelenkástól, begyógyszerezve, mozgásképtelenül, hátha ott hal meg? Értem én, hogy ez a kórházból nézve egy kényelmes dolog, és legitim is az az érv, hogy az nem elfekvő, de b...a meg, NINCS idősek otthona elérhető helyen és/vagy áron. Az egyetlen ami szabad, az a nyugdíjának majdnem háromszorosába kerül, és a fenmaradó részt ugyan nagykeservesen kiizzadjuk (tartósan mondjuk azt sem), de akkor mi rokkanunk bele. Így is kicentizve élünk és olyan "luxus" dolgaink vannak csak, mint a munkábajáráshoz szükséges autó, meg születésnap idején 1-1 éttermi ebéd, ami évi 3 alkalmat jelent.

2022. jún. 27. 16:19
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

2: kedves ápoló, megértelek, és tök jogos, amit írsz. A kórház nem erre van, ha már kicsit is jobban van valaki, hazaadják.

Ami (szerintem) viszont jogos kritika az eü-vel szemben, hogy amitn hazaadták, magadra vagy utalva. Nincs segítség, otthoni ápolás, segítség megszervezve, hanem magára marad a beteggel a családja.

(Igen, persze sok mindent "ki lehet járni", ha elég állhatatos valaki, de azért ezeknek a szolgáltatásoknak szervezettnek kéne lenniük. Vagy amit mindig mondok, hogy akkor legyenek sávos biztosítási csomagok, és ha valaki éppen több szolgáltatást akarna igénybe venni, válthasson magasabb csomagba.)

2022. jún. 27. 16:20
 13/28 A kérdező kommentje:

9.

Tehát kvázi hagyjuk meghalni, ha nem vagyunk profi ápolók, munka nélkül, 0-24 szabadidővel. Ez egy abszurdum, egy olyan helyen, ahol utólag elő is vesznek, ha nem gondoskodsz a szüleidről (+ bűntudat, az anyám ebbe beleőrülne), és az eutanázia sem lehetőség egy szenvedő, reménytelen állapotú embernek, aki már biztosan nem fog javulni.

Kicsit kegyetlen.

2022. jún. 27. 16:23
 14/28 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező ilyen jó a magyar eü:D Szomszédom apját is kitették a f@szba holott nem volt olyan állapotban hogy magát el tudja látni.Wc-re sem tudott kimenni,se enni,se inni tehát semmit nem tudott önállóan megtenni.

Úgy lett megoldva hogy ment hozzá munka előtt a szomszédom,megetette,megitatta,bepelenkázta majd munka után ugyanezt a műveletet megcsinálta.Ápolót 1 db-ot se talált mellé hiába tudta volna megfizetni vagy nem is akart én nem tudom de nem is az én dolgom.

Magánkórház van csak 1 millió alatt be sem fekhet oda.

Az marad hogy aki tud beszalad hozzá reggel és ellátja,aki tud pedig este.

Rendbe jött valamennyire a szomszéd szülője és már idősek otthonában van mert nem tudna egyedül élni a betegsége óta.

2022. jún. 27. 16:25
 15/28 anonim ***** válasza:
69%

#8, de, beteg. De a kórházban akkor is csak úgy maradhat, ha a betegségén tudnak javítani. Jobb lesz, stabilizálják, rehabilitálják, stb. Ha a kórházi ágyakban olyan nénik/bácsik feküdnének, akikről "jaj, nem tudunk gondoskodni otthon, és nincs befogadó intézet sem", akkor hová tennék a valóban betegeket, akiken még lehet segíteni?

És ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez rendben van, mert nincs rendben. Én is átestem ezen anyám kapcsán és nekem kellett megoldani.

2022. jún. 27. 16:25
 16/28 A kérdező kommentje:

12.

"Ki lehet járni" - fogalmazzunk konkrétan, lelehet fizetni minden második hivatalnokot, hogy esetleg jusson neki valami. Nagypapám esetében ez is történt, de ő képes volt beszélni, járni, hivatalnokot lefizetni.

2022. jún. 27. 16:26
 17/28 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, nagyon nehéz anyád korosztályának. Idősebbek már, de két kézzel kell kapaszkodniuk a kva munkahelybe, mert kell a szolgálati idő a nyugdíjhoz. És ha kirakják onnan, akkor nincs visszaút.

Otthonok nincsenek, leépítették őket.

Így kellene tudni segíteniük az idős szülőknek, saját magukat is fenntartani, és támogatni a fiatalokat, akik vagy még tanulnak, vagy ingatlanra gyűjtenek, vagy már gyereket nevelnek.

És ez nem megy.

2022. jún. 27. 16:37
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

12: nem, a "ki lehet járni" alatt a legális elintézést értem.

Csak sok mindenről, hogy létezik lehetőség, el se mondják, csak ha erősködsz derül ki, hogy 'ó amúgy van ilyen meg olyan lehetőség is'. Nagyanyámnál láttam, igaz neki mozgásszervi konzerváló terápia kapcsán volt egy baleset után. Ha nem megy utána erőszakosan, akkor a kutya nem mondja neki, hogy van egy olyan állami rehabilitációs intézmény, ahová lehet menni.

2022. jún. 27. 16:43
 19/28 A kérdező kommentje:

17.

Az anyám relatíve hamar megy nyugdíjba (56 évesen), de még az is 2 év. Apám meg a többiek 65 éves korokig szopnak, sokuk nem is fogja megérni, vagy kirúgják őket a védett kor előtt pár nappal, ahogy az idősebb kollégáimmal szokták.

Aki írta, hogy menjen át aki épp ráér - oké, de ez kb. semmi, ha rosszul lesz, vagy megfullad, vagy bármi, akkor az is olyan, mintha hagytuk volna meghalni, mert nem voltunk ott. Most is úgy került be a kórházba, hogy agyvérzést kapott és összeesett. Másfél napig a földön feküdt, mert csak másnap mentünk hozzá, a megbeszélt időben (kétnaponta jártunk át, az ő kérésére nem minden nap, olyankor vittünk neki ennivalót, postára szánt dolgait elvisszük stb.)

2022. jún. 27. 16:45
 20/28 A kérdező kommentje:

18.

Három nap alatt nem lehet kijárni legálisan, (igaz máshogy sem, szerintem!). Márpedig pénteken hazaküldik. Egy hete sincs bent és ebből az első két nap elment arra, hogy csomagot készítsünk, vigyünk be neki, a hivatalos papírokat összekészítsük a házából.

Nagyapám lefizette az ügyintézőket, ápolókat, orvost, mindenkit (igaz ez 10 éve volt), és neki valahogy minden lehetőség elő is került - rögtön, ahogy a boríték landolt a megfelelő zsebekben. Igaz akkor még "legális" volt a hálapénz meg a többi dolog.

2022. jún. 27. 16:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!