Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Mitől van az, hogy az én...

Mitől van az, hogy az én bőröm sehogy sem reagál erős savakra és lúgokra?

Figyelt kérdés

Két ismerősöm is balesetet szenvedett nemrég. konkrétan kromofággal (erős festékmaró szer) dolgozott az egyik és befolyt a kesztyű alá. Egyből elkezdett pezsegni a bőrön, vörös lett, a bőrt húzta össze, alig győztük lemosni. Mentőben is egy óráig mosták a kezét, most meg hámlik a bőre. A másik pedig vegyész és eltört a kémcső amiben salétrom sav volt, ami ráfolyt akarjára. ugyanaz az eredmény.

De nálam ilyen nincsen. Én is kromofágoztam, méga régi, üvegpalackossal, kesztyű nélkül. Kicsit sikamlós érzés, semmi egyéb. Afesték egyből buborékozódik, tehát nem volt gyenge. A bőröm még piros sem lett. A másik meg az akkumulátor sav. Kíváncsi voltam, amikor savat cseréltem az autóakksiban, az új savból csepegtettem egy kicsit a kezemre. Mint a víz, olyan.

Namost ezt nem értem, miben más az én bőröm a "töbiekétől"?? nyílván az a válasz rá, hogy csak nagyon kevés embert bántanak a savak, és a többi észre sem veszi, de valami reakciónak kéne lennie nem???

Beszéltem azzal a vegyész haverommal, ő azt mondta, hogy kizárt, ilyen nincs. Pedig van.

2022. máj. 9. 13:52
 1/5 anonim ***** válasza:
68%
A kromofágban se sav, se lúg nincs, alapvetően benzol (és hasonlók) meg aceton (és hasonlók). A bőr vastagsága, az elszarusodás mértéke és zsírtartalma meghatározza, hogy mennyire ellenálló savakkal vagy lúgokkal szemben. Az általad tapasztaltakat független tanukkal kell hitelesíteni és a kémiai behatás mértékét dokumentálni.
2022. máj. 9. 14:00
 2/5 Z003 ***** válasza:
100%

A régi kromofág nem tartalmazott lúgot vagy savat. Nagyrészt diklór-etánbol és etanolból állt. Egyik sem marja vagy oldja a bőrt (viszont a bőrön felszívódva vagy belélegezve máj károsodast okoz). Az akumlátor sav pedig 34%-os kénsav. A híg kénsavval szemven eléggé ellenalló a bőr hacsak nem áztatod benne a kezed.

A salétromsav teljesen másképp viselkedik mint a kénsav, mivel az erős oxidaló sav. A kénsav akkor lesz nagyon veszélyes ha meleg vagy nagyon tömény.

Emelett ha zsírosabb a bőröd az jelentős védelmet nyujthat de nem tesz sebezhetetlenné.

2022. máj. 9. 14:09
 3/5 anonim ***** válasza:
53%
Nemtom a bőröddel mi van, de az agyi működésed is kérdéses, ha te kíváncsiságból csepegtetsz magadra erős savat.
2022. máj. 9. 14:17
 4/5 A kérdező kommentje:

2: igaz, kénsav, de akkor is erős maró hatású, ezt fel is tüntetik a flakonon.

3: ha nem történik semmi akkor miért ne? Vagy ha meg történik is mi bajom lesz tőle? megmarja a bőrömet 2 másodpercig. Azta.

2022. máj. 9. 14:20
 5/5 Z003 ***** válasza:

Igen tudom hogy rá van irva, de attol még nem fogja lekapni a kezed egy pillanat alatt.

Vegyész vagyok, nekem is volt már a bőrömön több féle dolog. De attol hogy valami "erősen maró" nem feltétlen tesz azonnali kárt a bőrben. Példaul a tömény ecetre is ráírják hogy erősen maró, mégse marja le a kezed. A 34%-os kensav csak 1-2 perc utan kezd jelentősebb kárt okozni a bőrben. Ennek a savnak a fő veszélye abból ered hogy erős víz elvonó szer. Ez a hatás ilyen higitásban nem jelentkezik (legalabbis szobahőfokon)

2022. máj. 9. 14:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!