Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Melyik az a szintű sugárzás...

Melyik az a szintű sugárzás ami már percek, másodpercek alatt halálos vagy veszélyes lehet egy emberre?

Figyelt kérdés

Elméletileg van/volt olyan dolog a főldön ami 1,5 milliárd sv-t sugárzott. Elvileg ez az az Extreme Dangerous jelzővel jelőlt sugárzási szint. Tudtommal ezt az sv skálát percenként vagy másodpercenként mérik. A lényeg az, hogy amikor a pamkutyáék bementek Csernobilba. Ott abba a markoló gépben mérték a legnagyobb sugárzást. És az is csak 120sv volt. Elvileg ez egy olyan szint amit ha olyan helyen élne az ember ahol állandóan ezt a szintű sugárzást kapná az ember. Csak az emberek 10-20%-a halna meg 2 hónap alatt. Viszont elvileg ott Csernobilban még ma is vannak sokkal durvábban sugárzó anyagok. Pl a pince amit eltorlaszoltak. De ezen kívűl is vannak elvileg még erőteljesebben sugárzó dolgok is. Illetve engem az is érdekelne, hogy vajon amikor a robbanás tőrtént akkor milyen mértékű lehetett a sugárzás. A űrbe viszont egyes anyagok mint pl a Szupernova bizony több Quantilonnyit sugároz ezert is van olyan pusztító ereje. Illetve maga az űr is jobban sugároz mint egy atomerőmünnyi Urán rúd. Elvileg ott az ember már pár perc alatt mutáns lenne. Viszont a tüdő összeomlás miatt halna meg kevesebb mint 1p alatt. Ami meg a nyomásnak köszönhető. Viszont elvileg Csernobil egy időben jobban sugárzott mint a sima űr.

Kár, hogy Ukrajnába most háború van. Mert egyebként elakartam menni én is Csernobilba. Egy tanúlmányi nyaralásra. Bár Japánban is van atomerőmű ami felrobbant. Csak az kicsivel messzebb van és drágább. Mivel ha Japánba mennék akkor nem csak ezért.

2022. ápr. 24. 19:55
 1/8 A kérdező kommentje:
Arra is kiváncsi lennék, hogy több millió és milliárd SV sugárzás mit csinálna egy emberrel és ezt mennyi idő alatt tenné. Bár nem tudom kapok e a kérdéseimre választ mert nem tudom hány olyan ember van aki jobban ért ehhez mint én.
2022. ápr. 24. 20:07
 2/8 anonim ***** válasza:
63%

" Bár nem tudom kapok e a kérdéseimre választ mert nem tudom hány olyan ember van aki jobban ért ehhez mint én."

Ha te vagy a legjobb, akkor miért kerdezel?

Inkább TUDOMÁNY téma ez, nem?

2022. ápr. 24. 20:13
 3/8 A kérdező kommentje:
#2 Ha nem tudsz segíteni minek írsz választ?
2022. ápr. 24. 20:17
 4/8 anonim ***** válasza:
67%

Egyrészt szóltam, hogy ez inkabb tudomány téma mett nagyon elvont.

Másrészt meghatott a szerénységed.....

2022. ápr. 24. 20:20
 5/8 A kérdező kommentje:
Ja vegulis lehet, hogy abba a kategoriaba kellett volna irnom.
2022. ápr. 24. 20:30
 6/8 anonim ***** válasza:
Válasszuk szét, hogy halálos vagy veszélyes? A másik kérdés, hogy milyen sugárzás? alfa-béta-gamma-neutron-röntgen-infravörös-UV? Mert az sem mindegy. De függ attól, is hogy az emberi test melyik részét éri a sugárzás, vagy teljes test kerül besugárzásra? Ha részletesen érdekel, elég sok példát hoz fel Somlai J. Esetek-sugárbalesetek c. könyve. nagyon tanulságos. Melyik hatása érdekel? Pl. részeg ember nyáron felborul biciklijével a szántó föld szélén. Egyszerre éri veszélyes UV sugárzás és kap egy nagyon durva bőrsérülést, többszöri alakalom után bőrrákot, közben a napsugárzás infra komponensétől meg felforrosódik a teste és egy hősokk miatt ott helyben annyira túlhevül a teste, hogy ott helyben kap egy visszafordíthatatlan agykárosodást, esetleg bele is halhat. És nem is kell hozzá túl sok sv dózis, meg semmi Csernobil, meg atommáglya elég a napsugárzás (ami önmagában mostmár szerepel a potenciális karcinogének listájában is) és "hősünk" belehalt a találkozásba. És még az se kellett, hogy be legyen zárva egy autóba (ott az üvegházhatás miatt picit más a történet). De itt a példában egyértelműen a napból jövő látható, UV és infra sugárzás volt az ami "hősünket" megförmesztette.
2022. ápr. 24. 21:42
 7/8 anonim ***** válasza:

6# Megförmesztette! 😂 Hjajj hatos, te iszonyú jó fej vagy!

Köszönöm! Hatalmasat nevettem! 😅

2022. ápr. 24. 21:49
 8/8 anonim ***** válasza:
Ha bedugod a fejed a mikróba, miközben működik, az elég veszélyes mp-ek alatt.
2022. ápr. 25. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!