Lehet bajom GP-5 típusú gázmaszk filtertől?
Kb egy éve vettem egy ilyen gázmaszkot hozzá ugye kaptam egy filter is.
Tudom hogy ezek a szűrők tartalmaznak azbesztet amit ha belélegez az ember van esély rá hogy komoly betegségek alakulnak ki.
A kérdésem az hogy ha régebben párszor viseltem ezt a maszkot a filterrel együtt van e ok aggodalomra?
Illetve az se tiszta nekem hogy milyen módon tud kikerülni ez asz anyag a filterből.
Köszi a választ.
Én úgy tudom hogy az a szén cucc tartalmaz elvileg azbesztet mert ez az anyag nagyon durván tűz álló így semmi kép nem gyullad meg benne a szén csak ugye amikor ezeket gyártották még nem vágták az azbeszt többi hatását.
Egyik komment sem teljesen igaz.
Az aktív szén réteg egyáltalán nem veszélyes (kivéve ha szivárog de azt könnyen észre lehet venni, mert fekete por jön belőle), és igenis tartalmaz azbesztet a szűrő, de a részecskeszűrő (papaírszerű) rétegben a szűrő aljában. Ez a réteg lett impregnálva azbeszttel, és fenn áll a veszélye hogy kiszivárog belőle, amit ha belélegzel, az a büdös életbe nem jön ki már a tüdődből, mert kampószerűen beakad a szövetekbe.
Persze ez nem jelent egyből halált, csak ha sok évig ki vagy téve nagy adagoknak, de akkor is jobb elkerülni a bajt ha lehetséges, semmiképp se használd a régi szovjetkori szűrőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!