COPD mire számíthatok? Többi lent...
Nem rég diagnosztizálták anyukámnál a COPD
De a korhából egy és fél hónapja haza engedték jó állapotban.
Ma egész nap aludt, le van gyengülve hívtam mentőt, de az nem vitte be mert féltek, hogy a covidot elkapja.
Kapott oxigént és párásítót meg infúziót akkor még elvolt most estére megint nehéz a légzése de a covid tesztje negatív. Mire számítsak hívjam ujra a mentőt, mert már nem tudom mit tehetnék ma még enni se tudott az tüdötágítót használja de az is csak rövid ideig jó. Mit tehetek?
Ha nagyon nehezen lélegzik, akkor hívd újra a mentőket, ha csak ilyen rövid időre segít neki a hörgőtágító, akkor jobb lenne neki a kórházban, ahol kap oxigént.
Otthonra egyébként kapott oxigént? Ez nagyon fontos lenne, mert csökkenti a fulladást és biztosítja a megfelelő oxigénszintet. Van palackos és van oxigéngenerátor gép is. Szakorvossal (tüdőgyógyász) kell felíratni.
Az ilyen úgynevezett fellángolást hörgőgyulladás szokta okozni, erre szteroidot szoktak adni. Ilyet kapott?
Nagyon fontos a továbbiakban, hogy a hörgőkben felgyűlő váladékot ne hagyjátok lerakódni. Erre vannak különböző köptetők, nálunk a Fluimucil vált be a leginkább. A legjobb a csepp (ezt orvossal kell felíratni), de a granulátum kapható vény nélkül patikában is.
Nem kapozz oxigént két fajta dolgot kapott
Berodual és a másik inctusr ellipta
A Berodual is jó, a másikat nem ismerem, de valószínűleg hosszúhatású hörgőtágító.
Keressetek egy tüdőgyógyászt és beszéljétek meg vele a további lehetőségeket.
Készüljetek fel, hogy az időjárás nagy hatással lesz anyukád légzésére, a hideg, nyirkos őszi levegő nem tesz jót neki. Valószínűleg most is ezért fullad jobban, mint szokott.
Ne beszéjjé mán hüjeséget!
A hörgőtágító nem használ, mert ez nem asztma. A COPD-nél a hörgők össze vannak hegesedve. Erre te milyen hörgőtágítót akarsz adni?
#5 Kettőnk közül nem én beszélek hülyeséget.
1. A COPD-s beteg tüdeje nem hegesedve van, hanem a léghólyagok sérülnek, ezért a légzőfelület drasztikusan lecsökken.
2. A COPD a légutak beszűkülésével is együtt jár, ezért adnak hörgőtágítót. A beszűkülés miatt a baktériumok könnyebben megtelepednek a tüdőben, ezért fontos a hörgőtágítás és a nyák feloldása.
Hidd el pontosan tudom, 4 évig ápoltam COPD-s anyukámat, elolvastam mindent a betegségről és rengeteg orvossal beszéltem a kezelésekről. Sajnos elég sok tapasztalattal rendelkezem a betegségről, nincs szükségem arra, hogy egy jöttment kioktasson, arra pedig végképp semmi szükség, hogy baromságokat és téves információkat adj annak, aki itt kérdéseket tesz fel.
Az nagyon jó, ha fel tudja köhögni a váladékot! Erre mindig figyeljetek oda.
Sajnos a mostani időjárást nagyon nehezen viselik a COPD-s betegek, de ha kitisztul az idő akkor valószínűleg ő is jobban lesz.
Jobbulást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!