Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » COPD mire számíthatok? Többi...

COPD mire számíthatok? Többi lent...

Figyelt kérdés

Nem rég diagnosztizálták anyukámnál a COPD

De a korhából egy és fél hónapja haza engedték jó állapotban.

Ma egész nap aludt, le van gyengülve hívtam mentőt, de az nem vitte be mert féltek, hogy a covidot elkapja.

Kapott oxigént és párásítót meg infúziót akkor még elvolt most estére megint nehéz a légzése de a covid tesztje negatív. Mire számítsak hívjam ujra a mentőt, mert már nem tudom mit tehetnék ma még enni se tudott az tüdötágítót használja de az is csak rövid ideig jó. Mit tehetek?

#torok #tüdő #hörgő #fontos #Tűdőbetegség
2021. nov. 16. 16:50
 1/8 anonim ***** válasza:
17%
Semmit. Meg fog fullni. Nagymamámnak is ez volt, ez a betegség vitte el. Azt mondták az orvosok, csak egy tüdőátültetés menthetné meg. És meg is fullt, rá 2 évre a diagnózis után.
2021. nov. 16. 17:21
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha nagyon nehezen lélegzik, akkor hívd újra a mentőket, ha csak ilyen rövid időre segít neki a hörgőtágító, akkor jobb lenne neki a kórházban, ahol kap oxigént.

Otthonra egyébként kapott oxigént? Ez nagyon fontos lenne, mert csökkenti a fulladást és biztosítja a megfelelő oxigénszintet. Van palackos és van oxigéngenerátor gép is. Szakorvossal (tüdőgyógyász) kell felíratni.

Az ilyen úgynevezett fellángolást hörgőgyulladás szokta okozni, erre szteroidot szoktak adni. Ilyet kapott?

Nagyon fontos a továbbiakban, hogy a hörgőkben felgyűlő váladékot ne hagyjátok lerakódni. Erre vannak különböző köptetők, nálunk a Fluimucil vált be a leginkább. A legjobb a csepp (ezt orvossal kell felíratni), de a granulátum kapható vény nélkül patikában is.

2021. nov. 16. 18:04
 3/8 A kérdező kommentje:

Nem kapozz oxigént két fajta dolgot kapott

Berodual és a másik inctusr ellipta

2021. nov. 16. 18:18
 4/8 anonim ***** válasza:

A Berodual is jó, a másikat nem ismerem, de valószínűleg hosszúhatású hörgőtágító.

Keressetek egy tüdőgyógyászt és beszéljétek meg vele a további lehetőségeket.

Készüljetek fel, hogy az időjárás nagy hatással lesz anyukád légzésére, a hideg, nyirkos őszi levegő nem tesz jót neki. Valószínűleg most is ezért fullad jobban, mint szokott.

2021. nov. 16. 18:24
 5/8 anonim ***** válasza:

Ne beszéjjé mán hüjeséget!

A hörgőtágító nem használ, mert ez nem asztma. A COPD-nél a hörgők össze vannak hegesedve. Erre te milyen hörgőtágítót akarsz adni?

2021. nov. 16. 18:31
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

#5 Kettőnk közül nem én beszélek hülyeséget.

1. A COPD-s beteg tüdeje nem hegesedve van, hanem a léghólyagok sérülnek, ezért a légzőfelület drasztikusan lecsökken.

2. A COPD a légutak beszűkülésével is együtt jár, ezért adnak hörgőtágítót. A beszűkülés miatt a baktériumok könnyebben megtelepednek a tüdőben, ezért fontos a hörgőtágítás és a nyák feloldása.

Hidd el pontosan tudom, 4 évig ápoltam COPD-s anyukámat, elolvastam mindent a betegségről és rengeteg orvossal beszéltem a kezelésekről. Sajnos elég sok tapasztalattal rendelkezem a betegségről, nincs szükségem arra, hogy egy jöttment kioktasson, arra pedig végképp semmi szükség, hogy baromságokat és téves információkat adj annak, aki itt kérdéseket tesz fel.

2021. nov. 16. 18:46
 7/8 A kérdező kommentje:
Rendben fogok beszélni a kezelő orvosával sajnos itt 3 napja magas köd van szinte semmit nem látni lehet ez a baj. Nyákoldásra kapott már köptető és köpött is ki már.
2021. nov. 16. 19:20
 8/8 anonim ***** válasza:

Az nagyon jó, ha fel tudja köhögni a váladékot! Erre mindig figyeljetek oda.

Sajnos a mostani időjárást nagyon nehezen viselik a COPD-s betegek, de ha kitisztul az idő akkor valószínűleg ő is jobban lesz.

Jobbulást!

2021. nov. 16. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!