Mi okozhat egy olyan jelenséget, amikor a semmiből úgy kiszárad a torkom, hgy majd megfulladok?
Mintha valami pillanatok alatt elzárodna a torkomba, a nyálam besűrűsődik - se fel se le - elkezd folyni a könnyem. Ha elkezdek köhögni közbe, kb köhögőrohamot kapnék, ezért próbálom elkerülni, eddig mindig sikerült.
Rohamszerű és ahogy jön, úgy pár perc alatt el is múlik, de elég ijesztő.
Nekem egyszer volt ilyen rohamom, amilyet írsz, nyilvánosan (évekkel ezelőtt) a HÉV-en, és akkor kezdődött, amikor elértük az első megállót.
Én sajna nem tudtam megakadályozni a köhögő rohamot, sőt állandóan nyák is jött fel, és folyamatosan könnyeztem, a hörgőim pedig összeszűkültek.
Szerencsére nem kellett sokat mennem, és ahogy leszálltam, a tünetek azonnal megszűntek. Olyan volt az egész, mintha magán a HÉV kocsiján lett volna valami allergiát okozó/irritáló tényező. Nem tudtam rájönni: mi okozta?
Igaz: kiskorom óta (olyan 10 lehettem, most 50+os vagyok) - amióta átestem kórházban kezelt gégegyulladáson - minden megfázás hurutos köhögése nálam, gyakorta kruppos jellegű. Talán hirtelen - idegi alapon -, fellépő hörgő görcs, amit kiválthat egy illat/látvány, vagy akár egy hang. Ez nem beképzelés, vagy hipohondria, sajnos elég súlyos állapotot képes előidézni maga az idegrendszer valaminek a hatására.
A torok legfeljebb úgy szűkülhet be, hogy maga a duzzadt mandula az, ami a nyelést nehezíti, de általában a levegő vételt nem. Kivéve az orrmandula, de a szájon keresztül még akkor is vehető levegő. Az gyakran a hörgők
szűkülése - esetleg a gégénél lévő duzzanat -, ami akadályozza a levegő útját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!