Miért nem szabad szétrágni a tablettákat? Én nem tudom egészben egyiket sem bevenni.
Azért, mert a felületén levő réteg (filmtabletta, mert egy filmszerű réteg van a felületén) szabályozza azt, hogy a tetsedben hol és milyen ütemben szabadul fel a gyógyszeranyaga tablettából.
Ha szétrágod, akkor ez a réteg tönkremegy és megváltoztathatja a gyógyszer hatásait, mellékhatásait.
Vannak rágótabletták, azokat szét kell rágni.
Szerencsére már antibiotikumokból is vannak szirup formában megvehető gyógyszerek. Mindig szólj az orvosnak, hogy nem tudod lenyelni és olyat írjon fel (Én sem tudom lenyelni, csak a kisebbeket).
Ha mégis olyat ír fel akkor vagy kettétörve vagy kicsi vízben eláztatva (gyümölcslével kísérve) általában sikerül lenyelni. Csak az olyanokat nem szabad, amelyek kapcsulában vannak vagy külön fel van írva, hogy tilos/nem szabad összetörni.
Hallottam olyan gélről, ami segít, hogy lecsússzon, de még nem próbáltam, mert szerencsére nem kell sokszor gyógyszert szednem. De belinkelem:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!