Miért használják azt a kifejezést az orvosokra, hogy gyógyítanak, ha csak felírják a gyógyszert?
Tudom, hogy vannak olyan szakterületek az orvostudományon belül, mint például a sebészet vagy az oxiológia, ahol az orvosok konkrétan életeket mentenek, de a legtöbb szakorvos csak diagnosztizál és végigköveti a betegség lefolyását. Vannak szakorvosok, akik kockázatos munkát végeznek, pl. fogorvosok, pszichiáterek, de milyen egy neurológus átlagos napja? A páciens tünetei alapján rutinszerűen felismeri az adott betegséget, amiben nagy segítséget adnak a modern képalkotó eljárások is. Ha teljesül minden kritérium a diagnózis felállításához, akkor egy sztenderdizált gyógyszerészeti protokoll szerint felírja a receptet, és követi a betegség lefolyását, ami jó esetben javul, vagy épp súlyosbodik. Az utóbbi esetben olyan gyógyszereket javasol, amelyek javíthatnak a beteg állapotán, de ilyenkor már többnyire továbbutalják őket az onkológiára, a sebészetre vagy a pszichiátriára.
Gyakorlatilag a neurológus nem gyógyít, hanem diagnosztizál és egy rögzített protokoll szerint felírja a receptet.
Mi erről a véleményetek? Miért mondják azt, hogy gyógyít?
Abban egyetértek veled, hogy a gyóggyíthatatlan betegségek kezelése nem gyógyítás, de olyan, mintha ekéznéd a neurológusokat :D
Én oxiológus vagyok, mi sem gyógyítunk az esetek 90%-ában. Csak rizikót becslünk, eldöntjük, ki való kórházba és ki nem, ha kritikus állapotú egy beteg, stabilizáljuk, majd a kezelés megkezdését követően átadjuk a célosztálynak. Az én személyiségemhez pont azért passzol ez a szakma, mert szeretem a (főleg kritikus állapotú) betegellátást, de nem kell hónapokig/évekig kontrollálnom/kezelnem a krónikus betegeket. Ha bejön egy masszív szívelégtelen, én elkezdem a kezelését, aztán folytassa tovább a hosszútávú kezelését az, aki azt szereti. Rengeteg problémám van a nyugati típusú betegelláttással, többek között az értelmetlen pénzszórás, az asszisztalas ehhez az természetellenes fogyasztói életmódhoz és a gyógyszer alapú kezelések. De ez van, nálunk ilyen a rendszer, és a neurologusok, belgyogyaszok stb. is segíteni akarnak,(remélhetőleg - persze tudom, hogy legtöbbször nem) legjobb tudásuk alapján segítik ba pácienseket. Ha a szülőd, szerelmed srb. sclerosis multiplexes lenne vagy Parkinson-kóros, akkor nem ezen pattognál, hanem azért drukkolnál, hogy minél tovább biztosítsanak neki egy jó életminőséget, és örülnél ennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!