Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Ájult vagy ájulás után még...

Ájult vagy ájulás után még kába személyt szabad mozgatni? Ha igen, akkor hogyan?

Figyelt kérdés

Mi van, ha olyan helyen történik a rosszullét, ahol nem lehet lefekteni míg magához tér, pl. tűző napsütésről árnyékos helyre kellene juttatni, de eszméletlen?

Vagy olyan esetben mit tennétek, ha magához tér, kis pihenés után pl. haza kellene juttatni, de az ájulás után még nagyon gyenge? Szabad hagyni ilyenkor felkelni és mozogni?

2021. jún. 28. 13:20
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Az eszméletlen állapot ilyen esetben általában csak 1-2 percig tart. Addig nem ajánlott mozgatni. Amikor kába, akkor támogatva már lehet.

Amíg gyenge, és nincs 100%-ban magánál, addig nem szabad hagyni, hogy egyedül elinduljon!

Fellelhető, elindulhat, ha nagyon makacs, de mindenképpen legyen vele valaki!

2021. jún. 28. 13:29
 2/12 anonim ***** válasza:
95%

Persze, ájult személyt simán mozgathatsz, ahogy akarsz. Persze azért normálisan, tehát ne a fülénél fogva húzd.

A balesetes öntudatlant nem szabad mozgatni, mert nála előfordulhatnak olyan sérülések, amelyek mozgatással durvább károkat okoznak.

Ha gyenge az illető ájulás után, akkor érdemes neki vizet és csokit adni (vagy szőlőcukrot, kólát, ilyesmit), lehetőleg pihenjen addig, amíg jól nem érzi magát. Ha ez nem megoldható, akkor támogatni, vagy legalább elkísérni, ha mindenképp szaladozni akar.

2021. jún. 28. 13:30
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
1-es, de, nagyon is ajánlott mozgatni, a lábát magasabbra kell tartani, mint ahogy a feje van.
2021. jún. 28. 13:32
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
#3: Bocs, jogos. Kimondottan a helyváltoztató mozgatásra gondoltam.
2021. jún. 28. 13:37
 5/12 A kérdező kommentje:
Jogosak a kérdések, felvetések. A "mozgatás" alatt én is azt értettem, hogy mi van, ha pl. a tűző napon, a kertben lesz rosszul valaki és (fél)ájultan szeretnénk bejuttatni minél előbb a házba, hogy a hűvösebb szobában fektessük le?
2021. jún. 28. 13:39
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Én oltóközpontban önkénteskedek most, amúgy teljesen egézségügyi végzettség nélkül (Svájcban, de ez igazából mindegy is). Itt ugye oltás után 15 percet kell mindenkinek nyugodtan ülni, ez egy hatalmas teremben történik, egymástól két méterre elhelyezett székeken. Van, aki elkezd szédülni, sőt be is ájul. Ilyenkor az ápolók rohadt gyorsan beültetik tolószékbe, és betolják az orvosi szobába, az öntudatlanokat is. Egyszer megkérdeztem erről az egyik orvost, hogy ez miért így történik. Azt mondta, hogy ő, mint orvos, annyit csinál, hogy pulzust mér, aztán ha az normális, akkor biztos nem anafilaxiás sokk, úgyhogy megvárja, hogy magához térjen az illető, kezébe nyom egy kólát, aztán amilyen hamar lehet, kimegy vele a többiekhez.

Igazából ugyanolyan hamar rendbejönne az illető, ha simán lefektetnék a földre, de az a vicces az oltás utáni ájulásban, hogy ragadós, tehát ha valaki elkezdi, akkor tíz percen belül még öt másik beájul, de ha az illető az orvosi szobából pár percen belül a saját lábán visszamegy a többiekhez, akkor megelőzhető az ájulási hullám. Ja, és főleg 20 és 30 év közötti férfiak ájulnak.

2021. jún. 28. 13:52
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
6-os vagyok, a történettel azt akartam egyébként mondani, hogy itt simán mozgatják az ájult embert.
2021. jún. 28. 13:54
 8/12 anonim válasza:
100%

Az a vicces, hogy szerintem nem csak az oltás utáni ájulás "ragadós". (Nyilván megvan ennek a pszichológiája.)

Emlékszem anno a suliban ha az egyik csaj kidőlt a sorból, biztos, hogy perceken belül mást is ki kellett vinni.

Ez két ponton is érdekes:

1. Szó szerint vinni kellett, mert esélytelen lett volna, hogy saját lábon menjenek.

2. Azért is jó, ha kiviszik, mert kevesebb esély van rá, hogy ragadós legyen a példa, ha a szomszéd teremben élesztgetik, ahol nincs szem előtt.

26N

2021. jún. 28. 14:00
 9/12 anonim válasza:
96%
#8 vagyok ismét. Az jutott még eszembe, hogy én viszont nagyrészt 16-25 év közötti lányokat láttam ilyen helyzetben, beleértve magamat is.
2021. jún. 28. 14:03
 10/12 anonim ***** válasza:
100%
6-os vagyok, én most kifejezetten az oltásról írtam. Máskor nekem is az volt a tapasztalatom, hogy inkább a fiatalabb lányok ájuldoznak, de oltás után kifejezetten a 20-30 éves férfiak vannak túlnyomó többségben. (Ezt még az orvos sem tudta nekem megindokolni, hogy miért van így.)
2021. jún. 28. 14:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!