Ha a Down szindróma oka genetikai eredetű, miért függ az anya korától a valószínűsége, hogy azzal születik-e egy baba?
A hatodik gyerek nyilván évekkel később jön, mint a második. Tehát a petesejtek öregebbek lesznek. Ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel sérülhetett a DNS ük.
A valószínűségi százalék, azonban csak valószínűség. Lehet a mádosik gyermek sérült lesz, a hatodik meg nem. Lehet ezer gyermek esetén látható lenne a tendencia, hogy a hatodik gyermekeknél gyakrabban fordul elő a sérülés.
De az egészséget befolyásoló tényezők között vannak kortól függetlenek, sőt azzal fordítottan arányosak is. Ezeket mind együtt kell figyelembe venni, de objektívan senki nem tudja felmérni és összevetni ezeket.
Nem regagáltam a 40 feletti korra, mert a leírt összefüggések szempontjából lényegtelen (mellesleg nem is értem honnan jött ide). Ami számít, hogy a petesejtek öregednek.
Ezen felül: nem vagyok orvos, így csak általánosságnan tudok erről szólni: Az emberi szervezet működésében történnek korszakos jellegű változások is. Mindenkinél persze kicsit más korban. Konkrétan 40 körüliről én nem tudok, de bizony a fokozatos öregedés mellet vannak gyorsabb, időszakos változásai is az emberi szervezet élettani rendszereinek. Az így elkülöníthető korszakokban (életszakaszokban) fennálló biokémiai viszonyok nyilván befolyással vannak az öröklődés és a magzati fejlődés során felmerüéő kockázatok valószínűségére is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!