A jobb láb a jobb vagy a bal agyféltekével van összefüggésben?
Bal. Erre kár szavazást kiírni.
Kb. mint ha azt kérdeznéd, hogy a nap keleten vagy nyugaton kel.
Ez nem szavazás kérdése, motoros pálya úgy néz ki hogy van egy Gyrus precentrálisunk(nem tudom mi magyarul de egy agytekervény) vagy brodmann 4 area aminek a van egy olyan része ami a láb motoros funkcióiért felelős. Beirod hogy Motoros homunculus és látod. Aztán egy capsula interna nevű fehérállományon megy keresztül a pálya majd megy tovább az agytörzsbe ahol 80% átkereszteződik az ellenoldalra 20% pedig marad azonos oldali (Tehát a bal oldali agyfélteke motoros idegszálai 80%ban jobb oldalra mennek 20%ban maradnak bal oldaliak.) Aztán a nyultvelőből a kereszteződés után mennek tovább a gerincvelőbe ahol a 80% már keresztezett idegszálak átkapcsolnak egy másik idegre ami majd az izmot fogja beidegezni . A maradék 20%ból kb 15% az átkapcsolással párhuzamosan kereszteződik is. 5% viszont marad azonos oldali az átkapcsolással együtt is.
Összegezve egyszerűen leírva a jobb lábad beidegzése bal oldalról jön.
Bocs az elején még nagyon pontosan akartam írni de aztán rájöttem hogy minek. De ha további kérdésed merül fel szólj.
Miért vetődött fel pont ez a kérdés amúgy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!