Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen vércsoportú lehetett...

Milyen vércsoportú lehetett apám, ha én ab negatív, anyám b negatív?

Figyelt kérdés
És melyik biztosan nem?

2021. jún. 4. 08:15
 1/5 anonim ***** válasza:
18%

A negatív.

Szerintem más nem jön ki.

2021. jún. 4. 08:21
 2/5 anonim ***** válasza:
76%
Lehet negatív vagy pozitív, és lehet ab vagy a vércsoportú. Nulla biztosan nem, és b sem, mert akkor nem lett volna kitől örökölnöd az ab-dből az a-t.
2021. jún. 4. 08:21
 3/5 anonim ***** válasza:
65%
A negatív vagy AB negatív.
2021. jún. 4. 08:27
 4/5 anonim ***** válasza:
56%
Apám A pozitív, anyám B pozitív, én AB negatív vagyok. Ha nem lennék tiszta apám kinézetre, elgondolkodnék, hogy tényleg ő az apám. Öcsém AB pozitív.
2021. jún. 4. 13:31
 5/5 anonim ***** válasza:
85%

A vércsoport öröklődésénél ugye két részből örökölsz: egyet apádtól (A, B vagy 0) és egyet anyádtól (szintén A, B vagy 0). Ezek párosításával alakulhat ki a vércsoportod: (a sorrend nem számít)

AA (A vércsoport)

AB (AB vércsoport)

A0 (A vércsoport, mert az A domináns, a 0 meg nem)

BB (B vércsoport)

B0 (B vércsoport, mert a B domináns, a 0 meg nem)

00 (0 vércsoport)

Ebből az következik, hogy te AB vagy, anyád pedig BB vagy B0. Tőle nem örökölhettél A-t, csak B-t, tehát az A-t apádtól örökölted. Vagyis apádnak csak olyan génjei lehetnek, ahol van A: AB, AA, A0, azaz A vagy AB vércsoport.

Az Rh-faktor öröklődésekor a + a domináns, vagyis akkor leszel Rh pozitív, ha ++ vagy +- géneket örököltél, negatív pedig csak akkor, ha -- géneket kaptál a szüleidtől. Te és anyád is -- vagytok. Neked ehhez két Rh- gént kellett örökölnöd, egyet apádtól, egyet anyádtól. Tehát apádnak is van Rh- génje, de ez nem jelenti, hogy a vércsoportja is negatív, hiszen mint az előbb írtam, a pozitív a domináns. Tehát ő lehet -- vagy +-, csak az a fontos, hogy ne ++, mert akkor nem tudsz tőle negatívot örökölni. Így tehát apád lehet pozitív is (+-) és negatív is (--).

Összegezve: apád lehetséges vércsoportjai A+, A-, AB+ és AB-

Azzal, hogy ha A vércsoportú, akkor lehet AA vagy A0 allélja is.

2021. jún. 4. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!