Milyen vércsoportú lehetett apám, ha én ab negatív, anyám b negatív?
A negatív.
Szerintem más nem jön ki.
A vércsoport öröklődésénél ugye két részből örökölsz: egyet apádtól (A, B vagy 0) és egyet anyádtól (szintén A, B vagy 0). Ezek párosításával alakulhat ki a vércsoportod: (a sorrend nem számít)
AA (A vércsoport)
AB (AB vércsoport)
A0 (A vércsoport, mert az A domináns, a 0 meg nem)
BB (B vércsoport)
B0 (B vércsoport, mert a B domináns, a 0 meg nem)
00 (0 vércsoport)
Ebből az következik, hogy te AB vagy, anyád pedig BB vagy B0. Tőle nem örökölhettél A-t, csak B-t, tehát az A-t apádtól örökölted. Vagyis apádnak csak olyan génjei lehetnek, ahol van A: AB, AA, A0, azaz A vagy AB vércsoport.
Az Rh-faktor öröklődésekor a + a domináns, vagyis akkor leszel Rh pozitív, ha ++ vagy +- géneket örököltél, negatív pedig csak akkor, ha -- géneket kaptál a szüleidtől. Te és anyád is -- vagytok. Neked ehhez két Rh- gént kellett örökölnöd, egyet apádtól, egyet anyádtól. Tehát apádnak is van Rh- génje, de ez nem jelenti, hogy a vércsoportja is negatív, hiszen mint az előbb írtam, a pozitív a domináns. Tehát ő lehet -- vagy +-, csak az a fontos, hogy ne ++, mert akkor nem tudsz tőle negatívot örökölni. Így tehát apád lehet pozitív is (+-) és negatív is (--).
Összegezve: apád lehetséges vércsoportjai A+, A-, AB+ és AB-
Azzal, hogy ha A vércsoportú, akkor lehet AA vagy A0 allélja is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!