Felriadok, miközben alapból ébren vagyok?
Ez egy természetes jelenség. Amikor álmodunk, az agyunk blokkolja a testünket, így nem mászkálunk vagy kapálózunk álmunkban. Előfordul néha, hogy ez a rendszer kicsit megzavarodik, és ennek kétféle eredménye lehet.
1. Ébredéskor a tested még alszik, az elméd viszont már nem. Ilyenkor az illető többnyire azt tapasztalja, hogy a teste teljesen béna, nem tud beszélni vagy mély levegőt venni, és az utóbbi miatt úgy érzi, mintha ülne valami a mellkasán. Ez a jelenség az alvásparalízis (ami lényegében a test bénulását jelenti, és mint mondtam, minden ember átéli minden éjszaka), viszont a "tünetei" miatt népiesen lidércnyomásnak is nevezik.
2. Elalvás közben az elméd már félig alszik, a tested viszont még nincs blokkolva. Egy halvány álmot látsz, amit még fel sem tudsz dolgozni, mert a tested reflexszerűen reagál rá, összerándul, és ez ismét felébreszti az elmédet is. Ez az a jelenség, amit te is, és én is átélunk időnként. Van néhány tényező, ami kicsivel növeli ennek a gyakoriságát, mint a rendszertelen alvás, de nincs semmilyen káros következménye. Szimplán csak kellemetlen. (Főleg ha a párod téged átkarolva alszik, és még őt is felébreszted...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!