Mit számolok el? Mennyi az esélye arra, hogy egy 16-18 éves fiatal belehal a Covid-ba?
Eddig nem igazán nézegettem statisztikákat, csak a hallott hírekből informálódtam. Azt tudom, hogy most már a 16-18 éveseket is oltják. Eddig úgy tudtam, úgy hallottam, hogy erre azért van szükség, mert rájuk is eléggé veszélyes a vírus, bár valamivel kevésbé mint az idősekre. Konkrét számot nem hallottam sehol erről, csak az az érzet volt bennem, hogy akkor nekik is megéri beadatni az oltást, a saját érdekükben. Most viszont megtaláltam ezt a táblázatot: [link] (A 2. táblázat elvileg frissebb.) E szerint a halottak csak 0,04 %-ka esik 0-17 éves korba. Innen meg kiszámoltam, hogy akik elkapják (kortól függetlenül) azoknak a 2,07 %-kuk hal bele: [link] Tehát akkor arra az esély, hogy egy 0-17 éves fiatal meghaljon 0,00083 %, mivel ennyi a 2 szám szorzata. Tehát minden 120 ezredik ilyen korban levő hal bele a koronavírusba, ha elkapja.
Mit számolok el? Ennyi nem lehet. Ez nagyon kevés. Sokkal többnek "kellene meghalnia". Ennél többen halnak meg ebben a korosztályban autóbalesetben. (Sose voltam jó matekból, ne csesszetek le ha nagyon alapvető dolgot rontottam el 😀)
A fiatalokra nem a Covid akut tünetei veszélyesek, inkább a poszt Covid az, ami jobban veszélyezteti őket.
Inkább azért erőltetik az oltásukat, mert ők már eljárnak bulizni, közösségi életet élnek, és ezáltal tünetmentes hordozókká válnak.
#1: Ja értem, szóval hogy ne fertőzzenek meg másokat, azért van értelme az ő oltásuknak.
#2: Felesleges 1:10 milliós esélynél azon gondolkodni, hogy mi van ha én leszek. Nagyobb az esélye, hogy belémcsap a villám, és attól halok meg. Ha minden ilyen esélyű halálozásra csak 1 percet fordítanék naponta, akkor nem jutna idő még az alvásra sem, annyi mindenre kellene gondolni.
#3 Nem. Az az értelme az oltásnak, hogy ha elkapod a betegséget, enyhébb, gyorsabb lefolyású lesz, és akkor talán nem kell életed végéig tartó károsodás miatt szenvedned, amit a vírus okozhat. Pl.: depresszió, szédülés, fejfájás, fülzúgás, emésztési problémák, kiütések, fáradékonyság, mellkasfájdalom, és így tovább...
A múltkor láttam a TikTOkon egy amerikai tinilányt, aki amiatt sírt, hogy miután felgyógyult a COVID-ból maradandó egészségkárosodása lett és most már élete végéig gyógyszereken kell élnie, és az életminősége romlott emiatt...
Kérdező,
a mai helyzeted szerint szerencsés vagy a rokonságoddal együtt. Viszont nem tudhatod, hogy később nem lépnek-e fel olyan tüneteitek, amik ebből a fertőzöttségből adódnak.
Régiek is tudták, hogy jobb a bajt megelőzni, mint gyógyítani. Az oltás - a megelőzést jelenti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!