A skizofrénia örökölhető?
A páromon észrevettem hogy elég feltűnően rángatózik néha az egész teste, a kezét pedig így legyintgeti a levegőbe. Nagyon furának hatott, és rákérdeztem. Azt mondta nem tudja miről beszélek.
Anyám véleménye szerint ez skizofrénia, de nem igazán hittem neki.
Aztán tudomásomra jutott hogy a párom édesapja paranoid skizofréniában szenved, és gyógyszereket is szed rá, illetve le van százalékolva, meg amúgy is egy fura alak.
Így viszont mostmár jobban izgat a dolog. Egyébként a párom is eléggé furcsán viselkedik időnként: nevet csak úgy magában poéntalan dolgokon (vihogós típus), összeveszik mindenkivel apróságokon, társaságban lemaradva követi a beszélgetés fonalát. Nem vagyok pszichológus, nem tudom ezek összefügghetnek-e.
Mit gondoltok, örökölhette az apjától?
A párom 30/L.
Én 32F.
Sajnos nekem is van ilyen ismerősöm.
“ nevet csak úgy magában poéntalan dolgokon (vihogós típus), összeveszik mindenkivel apróságokon, társaságban lemaradva követi a beszélgetés fonalát”
Egy az egyben tapasztalom a leírtakat. Annyi különbséggel, hogy nem veszik össze mindenkivel, minden más igaz. A szülei már nem élnek, de ők normálisak voltak, legalábbis nem tudok róla, hogy lett volna bármi is.
Meg hirtelen tud váltani a kedély állapotán. Nevet jókedve van és utána meg már kiabál, veszekszik vagy fordítva. Pszichopata.
Kialakulásában több tényező is szerepel,úgy mint genetikai hajlam és környezeti hatások. Ha a családban előfordult akkor az esély emelkedik,de nem törvényszerű,hogy beteg is lesz.Nőknél általában később a 20-as évek után jelentkezik.
Egyébként a koordinálatlan mozgás,vagy a lassult beszéd és gondolkodás,illetve a társaságbeli fura viselkedés is a tünetek között van,de ettől még sok más is lehet,ennyi alapján nem lehet kijelenteni,hogy skizofrén lenne.
Hajlama lehet rá, de ez rengeteg tényezőtől függ. Szokták mondani a "stressz batyut", aki nem tudja kezelni a stresszt és hajlamos is rá, azoknál a "stressz batyu" túlcsordulhat így kialakulhat. Rengeteg elmélet létezik a skizofrénia kialakulásáról. (egyébként nagyon érdekes és érdemes belemélyedni a témába)
Ezek, amiket felsoroltál nem a skizofrénia tünetei. Mindnyájan beszélünk magunkban, vihogunk a semmin. Én régebben olyan dolgokon nevettem, amit most már nem is értek.
Akkor van baj, amikor előjönnek a doxasmák, az ún. téveszmék, hogy valaki követi, fentről irányítják stb. Ezeket a változásokat észreveszi az ember akaratlanul is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!