Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » A skizofrénia örökölhető?

A skizofrénia örökölhető?

Figyelt kérdés

A páromon észrevettem hogy elég feltűnően rángatózik néha az egész teste, a kezét pedig így legyintgeti a levegőbe. Nagyon furának hatott, és rákérdeztem. Azt mondta nem tudja miről beszélek.

Anyám véleménye szerint ez skizofrénia, de nem igazán hittem neki.

Aztán tudomásomra jutott hogy a párom édesapja paranoid skizofréniában szenved, és gyógyszereket is szed rá, illetve le van százalékolva, meg amúgy is egy fura alak.

Így viszont mostmár jobban izgat a dolog. Egyébként a párom is eléggé furcsán viselkedik időnként: nevet csak úgy magában poéntalan dolgokon (vihogós típus), összeveszik mindenkivel apróságokon, társaságban lemaradva követi a beszélgetés fonalát. Nem vagyok pszichológus, nem tudom ezek összefügghetnek-e.

Mit gondoltok, örökölhette az apjától?

A párom 30/L.

Én 32F.

2021. jan. 27. 11:05
 1/10 anonim ***** válasza:
84%
Az említett tüneteknek semmi köze a skizofréniához!
2021. jan. 27. 11:07
 2/10 Morzsi007 ***** válasza:
16%

Sajnos nekem is van ilyen ismerősöm.

“ nevet csak úgy magában poéntalan dolgokon (vihogós típus), összeveszik mindenkivel apróságokon, társaságban lemaradva követi a beszélgetés fonalát”

Egy az egyben tapasztalom a leírtakat. Annyi különbséggel, hogy nem veszik össze mindenkivel, minden más igaz. A szülei már nem élnek, de ők normálisak voltak, legalábbis nem tudok róla, hogy lett volna bármi is.

Meg hirtelen tud váltani a kedély állapotán. Nevet jókedve van és utána meg már kiabál, veszekszik vagy fordítva. Pszichopata.

2021. jan. 27. 11:17
 3/10 anonim ***** válasza:

Kialakulásában több tényező is szerepel,úgy mint genetikai hajlam és környezeti hatások. Ha a családban előfordult akkor az esély emelkedik,de nem törvényszerű,hogy beteg is lesz.Nőknél általában később a 20-as évek után jelentkezik.

Egyébként a koordinálatlan mozgás,vagy a lassult beszéd és gondolkodás,illetve a társaságbeli fura viselkedés is a tünetek között van,de ettől még sok más is lehet,ennyi alapján nem lehet kijelenteni,hogy skizofrén lenne.

2021. jan. 27. 11:17
 4/10 anonim ***** válasza:
75%

Hajlama lehet rá, de ez rengeteg tényezőtől függ. Szokták mondani a "stressz batyut", aki nem tudja kezelni a stresszt és hajlamos is rá, azoknál a "stressz batyu" túlcsordulhat így kialakulhat. Rengeteg elmélet létezik a skizofrénia kialakulásáról. (egyébként nagyon érdekes és érdemes belemélyedni a témába)

Ezek, amiket felsoroltál nem a skizofrénia tünetei. Mindnyájan beszélünk magunkban, vihogunk a semmin. Én régebben olyan dolgokon nevettem, amit most már nem is értek.

Akkor van baj, amikor előjönnek a doxasmák, az ún. téveszmék, hogy valaki követi, fentről irányítják stb. Ezeket a változásokat észreveszi az ember akaratlanul is.

2021. jan. 27. 11:19
 5/10 A kérdező kommentje:
Az én párom is hajlamos a hirtelen kedélyállapot-váltásra. Ezen kívül sokszor kicsinyes dolgokkal foglalkozik. Fél is szokott idegesíteni a lényegtelen hülyeségeivel.
2021. jan. 27. 12:06
 6/10 anonim ***** válasza:
46%
Mivel no és vannak hormonvaltozasai ezért szamithatsz kedelyvaltozasokra. Boritekolom, hogy neked is vannak hulyesegeid.
2021. jan. 27. 12:32
 7/10 anonim ***** válasza:
Volt a családban skizofréniás, és egyáltalán nem voltak ezek a jellemzői. Amúgy hajlamot talán lehet örökölni, magát a betegséget nem.
2021. jan. 27. 12:35
 8/10 A kérdező kommentje:
Akkor milyen betegségre utalhatnak az általam leírt jellemzők?
2021. jan. 29. 12:13
 9/10 anonim ***** válasza:
Ezt egy orvos tudja megmondani, alaposabb vizsgálat után!
2021. jan. 29. 12:56
 10/10 anonim válasza:
A skizofrénia igen is örökölhető, viszont ki lehet belőle gyógyulni, csak támogató család és barátok kellenek hozzá+egy jó pszichiáter.
2021. márc. 16. 01:41

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!