Miért van az, hogy sok esetben egy gyógyszer ellenjavalt arra a betegségre, amire van? Illetve miért van olyan mellékhatása, ami pont ellenkezője annak, amit csinálnia kellene?
A legtöbb gyógyszernél ezt megfigyeltem, bár elismerem, hogy elsősorban nyugtatókról beszélek, azonban máshol is láttam.
Például én pánikbetegségre szedek gyógyszert, és a "Milyen típusú gyógyszer a Rivotril és milyen betegségek esetén alkalmazandó?" szekció alatt ott szerepel, hogy pánikbetegség esetén.
Rögtön alatta: "Ne szedje a Rivotril tablettát.....-ha pánikbeteg".
De ott legalább a mellékhatásoknál le van írva, hogy paradox módon ellentétes hatás is kiválthat (nem tudom hogy magyarázzam, kiérződik a leírás hangneméből, hogy ez tényleg furcsa számukra is).
Azonban más gyógyszernél, pl. altatónál simán ott szerepel a mellékhatások között, mintha a legtermészetesebb dolog lenne, hogy "álmatlanság, alvási zavarok". Hogy kicsit eltávolodjak az ilyen típusú gyógyszerektől, hashajtónál is simán beírják mellékhatásnak, hogy "székrekedés".
Nyugtatóknál, de más gyógyszereknél is felléphet paradox reakció, ezerből egy embernél. De olyan is van, h eleinte pl kicsit elszédül az ember a nyugtatótól és ettől esik pánikba. Ezek ritka dolgok, de a gyógyszer gyártó bebiztosítja magát, h ne legyen belőle pereskedés. Ők szóltak.
Olyan, mint ne szárítsd meg a macskát a mikoróban, vagy ne láncfűrésszel vágd le anyukád körmeit. Hülyeségnek hangzik, de páran megcsinálták, és milliós pereket nyertek, mert nem volt beleírva a tájékoztatóba, h nem szabad.
Na, inkább mindent beleírnak most már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!