Miért jobb a vérplazma?
Miért jobb ha az ember vérplazmát ad sima vér helyett?
Értem, hogy a vérplazmából eléggé sok mindent lehet csinálni, de a vérplazmát sima vérdonációból nem lehet előállítani?
Vagy frissnek kell lennie a vérnek?
Vérből nem vesznek annyi plazmát le, mint egy lazmaadásnál. A véradás az másra jó mint a plazmaadás. Vért még lehet több mindenki adhat mint plazmát.
A vért és a plazmát is teljesen máshoz használják fel, más területen hasznos.
Értem, tehát azért van, mert így több vérplazma szedhető ki.
Kezd körvonalazódni a válasz a fejemben, de még mindig nem vagyok 100%:
A plazmaadást miért fizetik meg néhol és a sima véradást miért nem?
Azt tudom, hogy mi a vérplazma és sima vér között a különbség (vérnek egy része a vérplazma, ha meg leveszik a plazmát, akkor a vérnek többi részét visszapumpálják, ami jó, mert a plazmát könnyebben vissza tudjuk "tölteni", míg a többi részét nehezebben), viszont ha a teljes vér regenerációja több erőfeszítésbe kerül egy embernek, akkor a plazmáért miért adnak pénzt?
Mert a plazma maga keresettebb?
Ez olyan, mintha fognék egy követ ami tartalmaz egy bizonyos százalékban aranyat és azért adnának 2000-et, de ha egy arany tömböt adnék azért adnának 2 milliót?
A véradást is megfizetik. Azért is adnak utalványt is, néhol még mellé fürdő belépőt, csokit meg men tudom még miket.
De ugye a vért inkább súlyos esetekben használják életmentésre. A plazmában meg rengeteg pénz van. Ugye gyógyszeriparban is használják mint az olvasható. Emiatt is adnak érte többet, mert így elmennek jobban az emberek, hosszabb idő is nekik. De ugye itt az idejüket fizetik meg az embereknek. Mert elmész adni plazmát és lehet ott vagy 2 órát is. Figyelni kell előtte az étkezésre is meg minden, sokkal macerásabb.
De ugye a plazmapontnak se kicsi lehet belőle a haszna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!