Anafilaxiás sokk csak adrenalinnal élhető túl?
Az anafilaxiás sokknak több megjelenési formája van, van egy lista, hogy mik léphetnek fel, ha abból 3-4 tünet jelentkezik egyszerre, az már sokk.
Ebből egy az, hogy bedagadsz, bedagad a nyelőcső és fulladáshoz vezet, ilyenkor "segít" a gégemetszés, de nem magán a sokkon, hanem a betegen, mert nem fog megfulladni a sokktól, vagyis a #2. válasz csak részben igaz, viszont a #3. teljesen.
De ha nem jár dagadással egy sokk, hanem "csak" csalánkiütéses leszel, hánysz/megindul a hasad, görcsölsz, ájulsz, akkor rajtad nem segít a gégemetszés. Sőt, határozottan negatívan hat a közérzetedre és a túlélési esélyeidet is nagyban csökkenti.
Vannak enyhébb kimenetelű anafilaxiás sokkok, amikor pl. ételallergiában nem nyelted le a cuccot, hanem azonnal kiköpted, vagyis minimálban került a szervezetedbe, akkor akár pár órás kínszenvedéssel is megúszhatod a vécén, de ha a fenti - fulladásos - reakciód van, akkor nyomás a sürgősségi és az adrenalin. Amúgy ha engem kérdezel, szerintem a vécén való gyötrődést is érdemes azzal kiváltani - tudom miről beszélek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!