Koronavírus téma: Ha műtős maszkot egyszer felveszem, és egy hétig nem nyúlok hozzá, esetleg utána kimosom forró vízzel + szappannal, szerintetek utána fel lehet venni újra, hogy továbbra is védelmet biztosítson?
Egyrészről kérdés, hogy véd-e, engem nem fertőz-e meg, illetve másik kérdés, hogy vajon bírja az anyag a forró, kézi mosást?
A vírus ugye nem él örökké, valamikor csak elpusztul, ha nem talál "gazdát". Csinált már valaki ilyet?
Tisztában vagyok, hogy a sebészeti/műtős maszkok egyszer használatosak, és az a normális, ha rögtön kidobjuk őket, de érdekelnének a fentebb kérdésre a válaszok.
Köszönöm előre is a válaszokat!
A sima sebészi maszkot nem szabad mosni és amúgyis X óráig is úgy véd csak, ha rajtad van, ha már egyszer leveszed, nem veheted fel többet.
Amik nem papír alapúak, azokat lehet fertőtlenítgetni meg szappanos vízzel mosni, ilyet kellene beszerezned, tudom drága, de jobban megéri.
Ha kellő ideig nem nyúlsz hozzá, akkor a vírus nem marad rajta életképes. Kérdés, hogy 1 hét elegendő-e :/
Mosni biztos nem mosnám.
Amit az első hozzászóló írt, hogy varrj magadnak otthon, az hülyeség. Ha bármilyen anyagból, otthon lehetne varrni, akkor azt csinálnák az emberek, nem venni szeretnének... Egy vírus elég kicsi, nem mindegy a szövet anyaga, mekkora részecskéket enged át. Ennyi erővel egy kendőt is köthetnénk a szánk elé...
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Akkor mosni nem érdemes, mert a papír tönkremegy. Okés.
Textilmaszkot szeretnék elsősorban szerezni, csak a belvárosban sehol nem láttam eddig árulni, úgyhogy egyelőre maradt a gyógyszertár, ahol csak orvosi maszkot tudtam szerezni. (Ha esetleg tud valaki ajánlani, hol lehet venni, megköszönöm, ha szól!)
Varrás részemről felejtős, egyrészről nincs varrógép, kézzel meg tudnám varrni, de ha hosszútávon gondolkozunk, akkor lehet jobb egy profibbtól venni egy normálisat.
Neten lehet rendelgetni, de szeretnék személyes átvételt Budapesten a belvárosban.
Amíg ez nincs, addig marad a műtős, amit esetleg többször használtam volna (úgyis heti egyszer mozdulunk csak ki a lakásból), mert ugye a boltokban is már kötelezővé teszik a használatát.
Több ismerős is van, aki többször használja ezt a műtőset, úgymond "kiszellőzteti" kb. 1 hétig. Kérdés ugye, mennyire jó vagy rossz ötlet ez...
Egy maszk csak addig véd, amíg át nem nedvesedik, tehát ami papírból van vagy préselt papírból, azt egyiket sem lehet mosni, szárítani is felesleges, mert elvesztette már védekező képességét, mindegy hogy ffp2, szelepes vagy sima műtős maszk.
Mosni sem érdemes, mert az új kutatások szerint 92 fokon semmisülnek meg biztonsággal, a 60 nem elég.
Sokan készítenek otthon maguknak amúgy, nem egy nagy ördöngösség, még szabásminták is vannak a neten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!