Megvéd-e a kötelező iskolai oltás?
Ha nem mély vérző seb, akkor nem kell aggódni.
Én akkor kaptam tetanust amikor ömlött a vér a fejemből.
Kisebb vágásoknál nem szükséges ha még fiatal vagy... valószínűleg 5-10 éve kaphattál tetanus oltást.
Nekem volt egy húzós esetem, felszakatt a kezemen mindkét bütyök, csontig.
Be is gyulladt és egy hét múlva elindult egy piros csík. Szerencsére megállt.
Meg egy vaslépcső felszakította kb csonthártyáig a sípcsontomat, és kisollóval vágtam le róla a lifegő bőrt.
Ott se mentem el dokihoz, pedig az gennyesen begyulladt. Doki ismerős látta, annyit mondott kenjem betadinnal. Végül nem lett baj belőle.
Szóval figyelgesd jön e piros csík, vagy folt vagy gennyes gyulladás. De valószínűleg semmi bajod nem lesz.
Ha rozsdás szög volt akkor menj orvoshoz, adnak egy tetanuszt.
Egyébként a közhiedelemmel ellentétben miniatür seb is tud problémát okozni ilyen téren.
Lefertőtlenítetted? Csípett?
Biztonság kedvéért jó ha látja orvos, adnak egy tetanusz oltast és jól van.
Ilyen helyzetben 1000000% hogy nem mennék be a sűrgősségire egy karcolással. Csak elkapnád a COVID-et.
Tetanusz nem hirtelen alakul ki szerencsére. Szóval abszolút nem sürgősségi eset.
Még ki is röhögnének meg elzavarnának lehet.
...és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a rozsdás szög a problémás, hanem bármi ami földdel érintkezett. Akár egy ág is, vagy poros szálka, de bármilyen komolyabb sérülésnél tetanuszt kell adni amibe szennyéződés kerülhet.
Viszont a karcolások általánosak és 99.99% semmilyen szisztémás fertőzést nem okoz.
Ha igen, azt látni fogod előtte. Na akkor nyomás dokihoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!