Segítene valaki lefordítani magyarra a következő gerinc CT leletet?
A CT után visszamentem persze az orvoshoz, de túl sokat nem mondott, csak annyit, hogy végül is sérvem van, de amiatt mert úgy születtem, hogy az 5-ös csigolya nem csontosodott hozzá a gerincoszlophoz. Tehát így születtem, amit most tudtam meg. Ennek a dolognak a hajolgatás, stb az ellensége és hát most jött ki nekem ez derékfájdalommal és lábzsibbadással.
Ha rosszabbodik akkor menjek vissza és akkor megműtik, megcsavarozzák, amúgy meg ússzak és gyógytorna, ezt mondta, egyelőre ennyit tudok.
Nagy segítség lenne ha valaki elmondaná, hogy pontosan miket írtak a leletre. A lakosság 5%-ának van ilyen "születési rendellenessége." Ezt mondta még az orvos.
Állva kb 15 percig bírok maradni, utána már nagyon fáj a derekam és zsibbadnak a lábaim.
-------------------------
CT vizsgálat eredmény:
A lumbalis lordosis fokozottabb. A csigolyák magassága megtartott. A csigolyatestek peremszélei megnyúltak. L.V csigolya ívén mindkét oldalon lysis látható. Listhesis nem figyelhető meg. A lysis mentén a gerinccsatornában apró meszesedések figyelhetők meg.
A L.IV.V. segmentumban a porckorong dorsalisan széles alappal kisfokban előboltosul, durzsákon enyhe fokú benyomatot képez. Gyöki kompresszió nem látható.
A lumbosacralis átmenetben a porckorong széles alappal egyenetlenül előboltosul, a kiboltosulás mértéke bal oldalon foraminálisan kifejezettebb, itt cranial és caudal felé is terjed. A peremszéli csontos felrakódás miatt a foramen szűkített, deformált, a korongszél a forament tovább szűkíti, a bal oldali gyök kilépése komprimált. A dorsalis korongszél a jobb oldali forament is szűkíti, jobb oldali gyök kilépése nehezített.
Vélemény:
Spondylosis, spondylarthrosis lumbalis.
Spondylolysis L.V.
Protrusio disci intervertebralis L.IV.-V.
Protrusio et hernia disci intervertebralis L.V.-S.I. I.s.
Melyik részét nem érted? Magyarul van. A szakkifejezésekre keress rá, egy kép jobban szemlélteti a dolgot mint 10sor arról merre találod a forament.
Az nem durazsák akart lenni?
Én sem vagyok orvos csak "böfögni" tudok.
Amiről irsz nyaki csigolyák.Ezeknek semmi közük a derék fá
jáshoz,lábak zsibbadásához.Nyaki csigolyák a kezekre,lapockákra vannak hatással.
Az első 6 biztosan nyaki csigolyák.Megtapasztaltam mit jelent a nyaki gerinc sérv,mely területek fájnak nagyon,
Hogy zsibbadnak a kezek,ujjak .Én is voltam Ct vizsgálatokon.
Jól mondtad, hogy nem vagy orvos, ez tisztán látszik. De köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de nem a nyaki részen van gondom, hanem a 4-5-ös csigolyáknál.
Ha valaki hozzáértő lefordítja, azt megköszönöm, továbbra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!