Szerintetek egy év után vissza térő spontán ptx esetén CT indokolt? (Előbbi mérete:Jobb csúcsban 2cm) (Utóbbi:Jobb oldalon köpeny. : belégzésben csúcsban 3,7cm basalisan 1cm, kilégzésben csuc. :6,5 basalisan 3 cm )
Tavaly Január végén volt egy légmellem amit kifeküdhettem . Idén márciusban újból vissza tért de ezúttal be csöveztek (drenázs/mellkasi szívó kezelés)és elég közel álltam ahhoz hogy megműtsenek mivel nehezen tapadt ki . A sebészeten hirtelen növésemnek tulajdonították a ptx-ek vissza térését és emiatt nem tartották szükségesnek a CT-t ellenben a Házi orvosommal és a tüdőgondozó orvosával akik nem tartják általánosnak esetemet és fontosnak tartanák a további vizsgálatokat . Ha valamelyikőtök rendelkezne esetleg precedensel vagy tudna tanácsot adni nagyon megköszönném .
Üdv: 18 éves 190 cm magas fiú
Felesleges a CT, minek? A PTX sűrgős beavatkozást igényel, nem fognak CT-zgetni. Pedig a kérdés igen is sokszor előfordul azoknál, akik hirtelen nőnek, szóval nem értem az egészet.
Spontán PTX esetén egyáltalán nem indokolt a CT, hacsak nem valami más mellkasi történésre kíváncsiak, de mivel nem trauma ért, ezért ezen ne rágódj már ennyit.
Csövezés vagy műtét a megoldása ennek, egy átvilágítás bőven elég, nem leszel a CT-vel okosabb a te esetedben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!