Ilyenkor megszűnik a tb támogatás?
Hivatalos szövegből idézek: "Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a biztosítotti/jogosultsági feltételek megszűnését követően 45 napig marad fenn"
Esetedben a feltételek megszűnésének dátuma, ha jól sejtem, június 30, eddig vagy hivatalosan a középiskola tanulója. Innentől 45 nap az augusztus 14, addig tehát a felvételi eredményétől függetlenül jogosult vagy.
Az egyetem viszont - ha felvettek, remélem, így lesz - nem a felvétel pillanatától, hanem csak a beiratkozástól kezdve fog bejelenteni, mint hallgatóját. Ez szeptember 10. környékére tehető. De a köztes időtől sem kell megijedni. Ha pont ebben a mintegy 4 hétben történne valami (pl. gólyatáborban, mint legkomolyabb veszélyforrás :D), akkor is kötelesek ingyen ellátni, de ilyenkor kapsz egy papírt, amin szerepel a tény, hogy a nyilvántartás szerint nem vagy jogosult. Erre te elmész a megyei egészségbiztosítási pénztárhoz, ahol ha mutatsz nekik olyan okiratot, ami valószínűsíti, hogy a nyilvántartás ellenére mégis jogosult vagy, akkor "zöldre váltanak". Hogy mi is lehet ez az okirat? Erre az OEP tájékoztatójában szerepel egy hosszas lista, köztük van az érvényes diákigazolvány is, éspedig a gimis diákod még október 31-ig érvényes. Mire átfut a dolog egyeztetése, arra pedig már az egyetem révén leszel újra valóban jogosult. Ha ezt a minimális rizikót is el akarod kerülni, az sem túlzottan drága. Ez esetben erre a rövid időszakra ún. "egészségügyi szolgáltatási járulékot" kell fizetned, melynek összege 165 Ft/nap. A járulékfizetést a lakóhely szerint illetékes állami adóhatósághoz kell
teljesíteni.
Bocsi, előző storno! Azt ugyanis félig saját kútfőből raktam össze, de tovább kutakodtam az OEP honlapján, és itt a hivatalos válasz:
"Mit tegyen az érettségizett, de még a felsőoktatási intézménybe be nem iratkozott hallgató?
A középfokú nevelési-oktatási intézmény nappali tagozatos magyar állampolgár tanulója a tanulói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultsága megszűnéséig egészségügyi szolgáltatásokat megalapozó jogviszonnyal is rendelkezik. Így a felsőfokú oktatási intézménybe történő beiratkozásig biztosított
jogosultsága, mivel a júniusban érettségiző diák október 31-ig jogosult diákigazolványra. Ezt követően még további 45 napig, azaz december 15-ig jogosult egészségügyi szolgáltatásra a diák akkor is, ha felsőoktatási intézménybe nem tanul tovább és biztosítási jogviszonnyal nem rendelkezik."
Szóval abszolút semmi rizikó, és végig ingyenes marad :D
Nagyon szépen köszönöm a válaszod!
Sokat segítettél! Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!