Édesanyámat érfestésre küldték, koszorúér-szűkület miatt. Szinte semmit sem mondtak róla. Ő is, én is halálra vagyunk rémülve, de nem tud beszélni róla egyikünk sem. Van itt olyan aki már átesett ilyenen?
Én már átestem érfestésen. Mire vagy kíváncsi?
Az eljárás fájdalmatlan, és cca 5 perc alatt lezajlik.
Gyógyulást kívánok anyukádnak. Nem tudom, milyen kockázatról olvastál, de már az is kockázat, hogy elesel az utcán.
Állítólag nem fájdalmas - legalábbis egy idős ismerős néni azt mondta, hogy inkább időnként ilyen csikizős érzés, de nem fájt, ahogy végigvezették a katétert. Ahol meg beszúrják, ott érzéstelenítik előtte a területet.
A kockázatokról én csak annyit tudok, hogy vannak, akik esetleg allergiásak lehetnek a kontrasztanyagra (ez tudomásom szerint jód, ill. még a bárium dereng); ill. hogy néha előfordulhat, hogy szétpattan egy ér.
A koszorúerek állapotát egyébként CT-vel is lehet vizsgálni, az nem invazív eljárás, hanem olyan, mint a röntgen, tehát ez előny. Kontrasztanyag itt is van, amit injekcióban adnak be, ill. ugye itt még pluszban a sugárterhelés.
Ha viszont szűkületet mutat ki, akkor (elvileg legalábbis) utána mégiscsak katéterezés szükséges, hogy az ereket ki tudják tágítani. Meg a CT-re elég sok a várakozási idő - privátban meg drága.
Mindkét vizsgálat rövid egyébként, ambulánsan meg lehet csinálni.
Szerintem mérlegeljétek, hogy mi lenne a legjobb. Egyáltalán mi alapozza meg az érszűkület gyanúját, ill. milyen vizsgálatok voltak eddig - és azt is megteheti édesanyád, hogy elmegy egy másik orvoshoz tanácsot, javaslatot kérni.
Ó, szegény, sajnálom. :(
Én megkérdezném azt a magánorvost akkor, hogy egyetért-e a kórház javaslatával, hogy szükséges a katéterezés, indokoltnak tartja-e, kiderül-e belőle valami olyan információ, ami mindenképp szükséges, vagy a már meglévő vizsgálatok alapján lenne tanácsos folytatni a kezelést. Illetve, hogy van-e valami alternatíva a katéterezés helyett.
(Nem értek nagyon a témához, de annyit tudok, hogy elvileg a koszorúerek állapotát csak ezzel a kettővel lehet pontosan felmérni. Viszont olyasmi is dereng, hogy ha gond lenne, akkor azért a többi vizsgálat is utalna rá, talán a szívultrahang meg a terheléses EKG, de nem biztos.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!