Mélyvénás trombózissal "illik" mentőt hívni?
Nagypapám már 3. hete járkál orvoshoz, időpontokat kap, közben ultrahanggal már megállapították, hogy el van dugulva az egyik véna a lábában (feltételezhetően trombózis). Azóta napról napra romlik a lábának az állapota. Már vörös, lila, duzzadt a lábfeje, cipőt se tud húzni, aludni sem tud, mert fájdalomcsillapítók mellett is iszonyatos fájdalmai vannak. Most a következő időpontja áprilisra szól, de az is még csak a kardiológiára, hogy meglegyenek a papírok amikkel majd megy az aneszteziológushoz akik eldöntik, hogy műthető-e...nem hiszem el komolyan, hogy ennyire lazán veszik ezt a dolgot.
A héten kértem magánorvoshoz időpontot, hogy az áprilisra kiírt vizsgálatok legalább előbb meglegyenek, de az is csak hétfőre volt szabad. Én nem várnék tovább és szívem szerint mentővel bevitetném az ambulanciára, hogy elvégezzék a vizsgálatokat azonnal, esetleg meg is műtsék, ha műthető.
Tudom, hogy manapság sajnos divat minden marhasággal ambulanciára rohangálni mindenkinek aki nem akarja kivárni az időpontját, de nem akarom, hogy a lába bánja ezt az időhúzást, vagy neadjisten' még rosszabb történjen...
Ti mit gondoltok?

Ha vénás trombózisa lenne, haza se engedték volna.
Gondolom inkább érszűkülete van. Dohányzással hogy áll: Cukorbetegsége van-e?
Mentővel nem vitetném be, mert a mentő nem erre való és igazából a sürgősségi osztály sem.
Nálunk, ha valakinek műtét miatt kell szakrendelésre időpont, akkor a beutalóra rá szokták írni, hogy műtét előtti kivizsgálás szükséges, és akkor hamarabb kap időpontot, nem csak 2 hónap múlva.

Azért mielőtt rögtön a kórházat szidná mindenki, gondoljátok már át a dolgot egy kicsit.
Nyilvánvalóan nem mélyvénás thrombosisa van a bácsinak, mert:
1. Ha az lenne, akkor nem engedték volna haza, hanem befektették volna a kórházba és vérhígítót kapna.
2. A mélyvénás thrombosist nem szokás műteni.
Nekem ebből továbbra is az jön le, hogy a bácsinak érszűkülete van a lábában. És igen, veszélyes, mivel ha nem sikerül időben megműteni, akkor teljesen elzáródhat, ami a végtag elvesztéséhez vezet. De nyilván van egy rakás más betegsége, ha már kardiológiára küldték a műtét miatt, tehát ahhoz, hogy biztonságosan műtőasztalra lehessen tenni, ahhoz szükségesek bizonyos vizsgálatok.
Amennyiben időpont nélkül lehet nálatok sebészetre menni, akkor holnap azt javasolnám első sorban. De ha olyan mértékű fájdalma van, amit a fájdalomcsillapító sem csillapít, akkor menjetek be vele a sürgősségi osztályra vagy annak az osztálynak (gondolom sebészet) az ügyeletére, ahol a műtétet megbeszéltétek.
Egyébként nagyon sajnálom a nagyapád és megértem, hogy ki vagy borulva, hogy a kivizsgálásra is csak áprilisra kaptatok időpontot. De ez nem azért van, mert "ilyen lazán veszik", hanem mert ennyi a beteg és ennyi a kapacitás.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!