26 éves vagyok, asszem 18 éves koromban voltam utoljára tüdőszűrőn. 2008-ban elmentem a háziorvoshoz, hogy hát rég voltam és elmennék. Azt mondták ha nincs panaszom felesleges elmenni, felesleges sugárzás. De nem hagy nyugodni a dolog. Jól van ez így? Tényleg nincs bajom, csak babát szeretnék és szeretném, ha minden rendben lenne. Tényleg nem gond, ha évekig nem járt az ember tüdőszűrőn?
2010. máj. 20. 11:16
1/9 anonim válasza:
Mi rendszeresen, minden évben kapunk értesítőt tüdőszűrésre.
2010. máj. 20. 11:29
2/9 anonim válasza:
A tüdőszűrésen kapott dózis elenyésző, gyakorlatilag semmilyen kockázatot nem jelent. Viszont ha már terhes vagy, akkor ne menj, mert nem ajánlott. Amúgy 30 éves kor fölött (legalábbis Budapesten) kötelező az évenkénti szűrővizsgálat, mert terjed a TBC. Ha el akarsz menni szűrésre, akkor nem kell orvosi beutaló, csak be kell menni egy szűrőállomásra, és kész.
2010. máj. 20. 11:30
3/9 A kérdező kommentje:
úgy tudom nálunk kell beutaló. ezért voltam a háziorvosnál.ő küldött el, hogy ne foglalkozzak vele.
vissza fogok menni és elintézem, mert már engem idegesít...
2010. máj. 20. 12:05
4/9 anonim válasza:
Kedves 11:30-as beíró! Ez NEM igaz! Mármint az, hogy kötelező! Csak a rendszerváltás előtt vagyis 1990 előtt volt kötelező! Ez volt az egyik első dolog amit a rendszerváltáskor eltöröltek! Mármint a tüdőszűrés "kötelező" jellegét, mivel sérti az emberi jogokat.
Küldeni küldik továbbra is a behívó lapokat, de elmenni NEM kötelező! Aki akar elmegy, aki nem akar nem megy....
2010. máj. 20. 13:21
5/9 anonim válasza:
Én évek óta nem kaptam "behívót", pedig előtte minden évben. Vajon miért? Így sajnos hajlamos vagyok elfelejtkezni róla.
2010. máj. 20. 13:47
6/9 A kérdező kommentje:
én két és féle lakom itt és nem kaptam soha behívót. és a házidoki is lepattintott. majd megkérdem, kíváncsi leszek mit mond most a doki.
2010. máj. 20. 14:00
7/9 anonim válasza:
Én egyből a helyi tüdőszűrő állomásra mentem idén is (meg korábban is mindig), nem a háziorvoshoz. Csak annyit mondtam, hogy szeretnék csináltatni egy szűrést. Szó nélkül megcsinálták. Behívót én se kaptam évek óta. 29 F
2010. máj. 20. 19:10
8/9 anonim válasza:
13:21-es
Ne színezzük itt a történetet emberi jogokkal!
A tüdőszűrés ott kötelező, hol a tbc-s betegek aránya elér egy bizonyos százalékos értéket (asszem 0,025%).
Ahol meg nem kötelező, ott 40 év felett évente egyszer - de orvosi beutalóval - ingyenes. 36/2008 (IX. 23. ) EüM rendelet
2010. máj. 20. 20:36
9/9 anonim válasza:
A 11-ik kerületben ki volt írva 2 éve, hogy a TBC elérte azt a szintet, mikor közegészségügyi okból kötelező a 30 éven felülieknek. Azt persze nem tudom, hogy van-e lehetőség szankcionálni, aki nem megy el, de rohadt nagy hülyeség nem elmenni, mert épp a témában kicsit jártas kutatóként) tisztában vagyok azzal, hogy egy jó kis rezisztens baktériummal történő fertőződés jó késői stádiumban gyakorlatilag alig gyógyítható. Sajnos a rendszerváltáskori eszetlen "szabadságosdinak" köszönhetően eltörölték a kötelező szűrést. Előtte a világon az egyik legkevésbé TBC-s ország voltunk, ma meg az európai "élvonalban" vagyunk...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!