1. Mi az összefüggés az alacsony iskolai végzettség és a rossz egészségi állapot között? 2. Hogyan lehetne javítani a rossz egészségi állapotban lévők helyzetén?
Az elsőhöz még kiegészítés:
Alacsonyabb iskolai végzettségű embereknél gyakrabban fordul elő, hogy nem tájékozottak megfelelően, akár az egészséges életmóddal kapcsolatban, akár az egészségügyi ellátásokat illetően. Nem tudják pontosan, hogy hova forduljanak problémáik esetén. Nehezebben érvényesítik a "jogaikat". Nem tudják, hogy nézzenek utána annak, ami érdekli, érinti őket. Vagy esetleg nem tudják megfelelően értelmezni az információkat. Az orvostól kapott instrukciókat sem biztos, hogy értik, nem mernek rákérdezni, ha valamit nem értenek.
Ami segít, az a kisgyermekkorban elkezdett egészségnevelés, egészségfejlesztés. Amihez átfogó, tervszerű program kéne, mert jelenleg inkább eseti fellángolások vannak, vagy nagyon intézményfüggő, hogy mennyire foglalkoznak ezzel, ha foglalkoznak, mennyire megalapozott szakmailag az, amit csinálnak.
Párom szülei nem keresnek túl sokat (kb. 100 ezer havonta, viszont van egy hitelmentes saját házuk kerttel stb., szóval nem nélkülöznek). Mindenből a legolcsóbbat veszik, mert úgy vannak vele, hogy az is jó, spóroltak 20 ft-ot ezaz. Általában a silány minőségű kajákban több az adalékanyag, nem véletlen olcsóbb, mert nem kell túl sok gondot fordítani az előállítására.
Ez mellett múltkor az anyósom kiselőadást tartott, hogy azt olvasta, a disznó(zsír) mennyire egészséges és az olaj milyen káros. Mondtam neki, hogy ez pont fordítva igaz, de nem tudott rá válaszolni, mert nem ért hozzá. Komolyan azt hiszi, hogy az egészséges életbmód, hogy agyon hízlalt disznót levágják és azt egész egész évben, a bolognaitól kezdve mindenbe azt tesznek. Hiába akarnám meggyőzni, hogy diplomám van arról, hogy jobban értek ehhez, úgy sem tudom meggyőzni. Zabálják minden nap a disznóhúst, neki is és az apósomnak is magas a vérnyomása, kövérek. 2-kor végeznek a munkával, utána hazamennek és alsznakat. Este felkellnek esznek, majd megint alvás.
Egyoldalúan táplálkoznak, mert nem értenek hozzá, hogy a mérték a legfontosabb dolog. Lehet disznóhúst enni, havonta párszor mondjuk, mellette rengeteg zöldség, gyümölcs, krumpli helyett rizs, csirkemell, marhahús, hal stb. De nem. Minden másnap rántott hús van disznózsírban kisütütt krumplival, zacskóslevessel.
De azt hiszik, hogy ez az egészséges, mert hogy az a disznó csak azt ette, amit ők adtak neki és hogy semmi olyan károsat nem kapott, mint amit a tenyésztők adnak neki és hogy ez milyen jó.
Igazából még ha iskolába nem járt annyit, annyi esze lehetne az embernek, hogy utána olvas a neten a dolgoknak, hogy mi az egészséges táplálkozás, vagy szív-és érrendszeri betegség, ha már benne vannak. De nem, meg vannak győződve, hogy az az igaz, amit ők kitaláltak.
4-es, ne hidd, hogy az olaj (műanyag) olyan egészséges! Egyébként anyósékat utálod? Ordít rólad. Mindenki azt eszik, amit akar.
A piacról, külföldről behozott zöldségek annyi permetszert tartalmaznak, hogy attól tényleg egészségesebb egy kanál disznózsír.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!