Hülyeséget csináltam ha egy ájult betegnél mesterséges lélegeztetést alkalmaztam amíg magához nem tért? Utána kellemetlen érzés volt hogy a szájával érintkeztem bár azt mondta az illető hogy nem probléma de engem zavar!
Banális ájulás leggyakrabban akkor következik be, ha az agyad 8 másodpercen keresztül nincs rendesen ellátva oxigénnel (pl sokáig egyhelyben állás zárt térben). Ez egy védekező mechanizmus, mert ahogy a földre kerülsz, máris rendeződik a vérkeringés az agyadban.
A 3 alapvető életfunkciónk amit az elsősegélynyújtást illeti a: eszmélet, légzés, vérkeringés. Amikor elsősegélyt nyújtasz valakinek, mindig ezeknek a vizsgálatával kezded. Tehát abban az esetben, ha nem vagy biztos benne, hogy banális ájulásról van szó (mert mondjuk nem láttad), akkor odalépsz a földön fekvő emberhez, a vállánál fogva megrázod, hangosan megszólítod. Ha erre nem reagál, akkor innentől kezdve eszméletlennek tekintjük. Jöhet a légzés vizsgálat. Először hátrahajtod a sérült fejét, hogy szabaddá tedd a légutakat, majd az arcához hajolva 10 másodpercen keresztül figyeled a légzést. Ha nem lélegzik, vagy nem kielégítő a légzése, akkor először mentőt hívsz, majd elkezded az újraélesztést. 30 mellkaskompresszió + 2 lélegeztetés váltakozva, amíg a mentők meg nem érkeznek, vagy vissza nem tér a sérült légzése. Ha a sérült lélegzik, de eszméletlen,és nincs kizáró tényező akkor stabil oldalfekvő helyzetbe helyezzük, mentőt hívunk és a sérült mellett maradunk. (ezek felnőtt sérült esetében igazak, és ha egyedül van a segélynyújtó)
Ha biztosak vagyunk benne, hogy egyszerű ájulás történt (mert láttuk, észleljük a többi vele járó tünetet stb...) akkor az elsődleges kivizsgálás után sokkfektetésbe helyezzük a beteget, tehát legalább 30 fokkal megemeljük a lábait. Ha valóban egyszerü ájulásról van szó, akkor a sérült néhány másodpercen belül el is kezd magához térni.
Tehát a kérdésedre válaszolva: Igen, egy picit hülyeséget csináltál, de gondolom nem vagy képzett elsősegélynyújtó, ezért senki sem fog megkövezni. Ha bármi kérdésed van elsősegéllyel kapcsolatban, írj bátran :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!