Kell fizetnem TB t?!
HA TANULÓ VOLTÁL, AKKOR VALÓSZÍNŰLEG JÚNIUSBAN MEGSZŰNT A JOGVISZONYOD, ETTŐL SZÁMÍTVA A 45. NAPTÓL TB JÁRULÉKOT VAGY KÖTELES FIZETNI (kb. havi 6500 Ft)! Érdeklődj utána a hozzád legközelebbi OEP irodában itt.: www.oep.hu/elerhetosegek (Elvileg megszűnik az OEP és átalakul némiképp a háttérintézmény, de azt hiszem, még így működik, tehát a Kormányablakon kívül eső hivatalban kell a TB ügyeket intézned, valószínűleg ez a jövőben egyszerűsödni fog.)
A jogviszonyod megszűnésének dátumáról, valószínűleg az iskolád külön igazolást is ki tud állítani (ez lehet illetékköteles).
Ha álláskereső vagy, akkor a Kormányablaknál van módod 1 évig állami TB átvállalást igényelni, amennyiben a havi "jövedelmed" kb. 15 - 20 000 Ft-nál nem több.
1.: Az első válasz akkor igaz biztosan, ha egyetemi hallgató, vagy főiskolai hallgató, vagy doktorandusz voltál.
A kérdésedből nekem az tűnik ki, hogy középiskolát, szakközépiskolát végezhettél, hiszen az szokott jún. közepén véget érni.
Úgy értem itt a "tanulói jogviszony megszűnéséről" és nem a "hallgatói jogviszony megszűnéséről van szó".
A hatályos jogszabály így szól.:
"(2) Megszűnik a tanulói jogviszony
a) ha a tanulót másik iskola átvette, az átvétel napján,
b) az általános iskola utolsó évfolyamának elvégzéséről szóló bizonyítvány kiállításának napján,
c) gimnáziumi tanulmányok esetén az utolsó évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján,
d) szakközépiskolai tanulmányok esetén az utolsó középiskolai évfolyam elvégzését követő első érettségi vizsgaidőszak utolsó napján, ha a tanuló a szakképzésben nem kíván továbbtanulni, vagy a továbbtanuláshoz szükséges feltételek hiányában nem tanulhat tovább,
e) szakképző iskolában folyó szakképzésben
ea) ha a tanuló jelentkezik szakmai vizsgára, az utolsó évfolyam elvégzését követő első szakmai vizsgaidőszak utolsó napján,
eb) ha a tanuló nem jelentkezik szakmai vizsgára, az utolsó évfolyam elvégzését igazoló bizonyítvány kiállítása napján,
ec) ha a tanuló tanulmányainak folytatására egészségileg alkalmatlanná vált és az iskolában nem folyik másik megfelelő szakképzés, vagy a tanuló nem kíván továbbtanulni, vagy a továbbtanuláshoz szükséges feltételek hiányában nem tanulhat tovább,
f) az alapfokú művészeti iskolában, ha kiskorú tanuló esetén a szülő vagy a nagykorú tanuló írásban bejelenti, hogy kimarad az iskolából, a bejelentésben megjelölt napon, továbbá az utolsó alapfokú évfolyam utolsó napján, ha a tanuló nem tesz művészeti alapvizsgát, valamint az utolsó továbbképző évfolyam záróvizsga letételének napján, ha a tanuló nem tesz záróvizsgát, az utolsó évfolyam elvégzését tanúsító bizonyítvány kiállításának napján és a h) pontban megjelölt esetben,
g) a tankötelezettség megszűnése után - ha a szülő a tanuló egyetértésével, nagykorú tanuló esetén a tanuló írásban bejelenti, hogy kimarad -, a bejelentés tudomásulvételének napján,
h) ha a tanuló tanulói jogviszonyát - a tanköteles tanuló kivételével - fizetési hátralék miatt az igazgató a szülő, nagykorú tanuló esetén a tanuló eredménytelen felszólítása és a tanuló szociális helyzetének vizsgálata után megszünteti, a megszüntetés tárgyában hozott döntés jogerőre emelkedésének napján." forrás: [link]
Nekem szakközép után (2éve) úgy volt hogy bementem a munkaügyibe regisztrálni, akkor mondták hogy október 31ig van jogviszony középsuli után. Onnantól 45napig még van és december 15től kell fizetnem magam után a 7100at.
Mivel regisztráltam és csak egy szülő dolgozott ezért a hatósági osztályon kértem a rászorulás alapon a tb-m fizetését. 2évig volt így, megkérdeztem hogy 1év után mi van és simán meghosszabbították, aztán ismét tanulok most és be kellett menni lemondani.
Amúgy elmehetsz orvoshoz, ellátnak mindig akkor is ha nem fizeted viszont tájékoztatnak a rendezetlenségről és megkérnek hogy rendezd mielőbb, különben kiküldik az elmaradtakat és a büntit ami szép összeg szokott lenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!