Ingyenes vércukorszintméréssel megtudhatom ha diabéteszem van?
Mármint a háziorvos beutal egy sima vérvételre?
Mert akkor inkább a sima tesztre mennék, a vérvételtől félek. :/
Tudom, hogy a gyógyszertári teszt is vérvétellel zajlik, de az csak egy kis tűszúrás, nem olyan mint a másik, gondolom.
Sajnos a vérvétel nem megkerülhető dolog, évente egyszer így is jó lenne mindenkinek. Azon normális körülmények között nézik a vércukrot. (előzetes 8-9órás éhezést követően, éhgyomorra).
Ott a patikában diagnózist senki nem fog adni, azt vérvétel és terhelés után lehet, annyit mondanak hogy ha magasabb hogy menj el a házidokihoz aki beküld rendes laborra mert kell mellé más érték is a pontosság miatt. Tehát a patikában végzett az tájékoztató jellegű dolog.
A gyógyszertárban a legtöbb helyen egyszer használatos tű belövőt használnak és azt nem is lehet érezni, mert amikor bele bök, abban a pillanatban az ujjra rá is üt egy kicsit a műanyag pereme. Az a tompa ütés inger elfedi a kicsi és jól kontrollált mélységű szúrás érzését.
Egyébként a reggel éhgyomorra mért érték az egyik ami lényeges. A másik, hogy bármelyik étkezés után másfél-kettő órával mennyire megy vissza a normál érték közelébe a vércukor szintje. Ezt ha jól beállítja valaki az étkezések szénhidrát tartalmával, annak a csökkentésével és az étkezések közötti legalább kettő órás szénhidrát mentes időszakokkal, akkor a reggel mért érték is be fog állni egy idő után. Persze ehhez jó ha a túlsúlyos ember tud fogyni rendszeres mozgással.
Nem túlsúlyos vagyok, hanem hipoglikémiás sokkot kapok néha.
Ha nem eszek hosszabb ideig, akkor gyakorlatilag megvakulok, leizzadok és le kell feküdnöm, mert úgy érzem elvesztem az eszméletem.
Akkor jó ha van nálad szőlőcukor!
Érdemes müzli szeleteket is magadnál hordani és időnként egy kicsit enni belőle. Nem kell egyszerre egy egész darabot megenni, mert az lehet, hogy úgy napi szinten sok lenne, de kicsi harmad-fél darabokat időnként másfél-kettő óránként érdemes enni belőle. Azért ennyi időnként, mert a szervezetnek kb ennyi időre van szüksége amíg lebontja az étkezéssel bevitt szénhidrátokat.
Azért nem jó mindig szőlőcukrot enni, mert az gyors felszívódású szénhidrát, ami gyorsan elszívódik és utána még jobban leesik a cukor szint.
A műzlien lassan felszívódó szénhidrátok vannak a magokban és az lassan folyamatosan adja le a szénhidrát tartalmát,. Nem provokál hirtelen gyors inzulin választ, viszont folyamatosan biztosítja egy ideig a szervezet szénhidrát ellátását.
Ha töményen cukor ennél, az még nagyonn inzulin választ provokál és sokkal jobban leesik utána a cukor szntje.
Viszont azért jó mégis ha van nálad szőlőcukor, mert amikor ilyen rohamod van,. akkor minél gyorsabban fel kell szívódjon a cukor, hogy a rosszullét elmúljon.
Egyszer nálam is volt ilyen alacsony vércukor problémám, mert felmentem kerékpárral a Jánoshegyre és fent szoktam enni valamit, pl én is a müzlit szeretem, a leírtak miatt. Akkor nem ettem és lefelé a Budakeszi út alján mr jőtt egy furcsa hidegség érzésem, mintha havas táj lenne körülöttem, pedig nem volt hideg idő, nyár volt. Aztán áttoltam a zebrán a biciklit és a másik oldalán már éreztem, hogy vlami nagyon nincs rendben, mert kezdtem megszédülni és nagyon gyengének éreztem magam. kezdett sötétedni körülöttem a világ.
Akkor gyorsan bekaptam két szem szőlőcukrot és kb fél percen belül már jobban éreztem magam. Egy két perc múlva már teljesen jól voltam és jó kondiban tekerhettem tovább.
Az elsötétülő világ és a hidegség érzés abszolút ismerős.
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom amiket írtál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!