Tévedhet a biopszia, PET vs Biopszia kérdés?
Sziasztok, talán hosszú lesz, mert az isten sem igazodik ki már az orvosi procedúrák útvesztőjében.
Édesanyám Januárban heveny rosszulléttel került be az ambulanciára, ez nem volt komoly, viszont a tüdején találtak egy foltot, azelőtt 8 hónapja volt tüdőszűrésen, akkor még semmi nem volt. Beutalták mellkasi CT-re, másfél hónapos várakozás...hurrá.
Az idegállapotunk elképzelhető milyen volt, végre eljött az idő,de sokat nem tudtunk meg, malignitás nem valószínű, de van egy tumorgyanús árnyék, irány a PET vizsgálat, utána meg biopszia.
Újabb cirka másfél hónapos várokozás, eljött a pet-vizsgálat majd utána a biopszia, az eredményt csak ma kaptuk meg-hiába fontosabb a stadionépítés, mint a korszerű,gyors EÜ, de mindegy nem keverem bele a politikát még ha van is rá ok jócskán-szal az eredméynek:
Pet szerint valószínűsíthető malignitásra utaló FDG halmozás bal felső lebenyben, az UTÁNA elvégzett biopszia eredménye viszont negatív.
Ezekután az orvos mindenképpen műtétet javasol, mert szerinte rosszindulatú, de persze nem biztos, de mindenképpen javasolt...
Valaki segítsen már értelmezni lécci, anyám már temeti magát :((( (54 éves csak!) , de most hogy van ez ? Melyik a megbízhatóbb, PET vagy biopszia? Olvasva a neten sok esetben volt panasz, hogy a Pet negatív volt, a páciens megkönnyebbült, de mint kiderült mégis a biopszia pozítiv, sőt előrehaladott stádiumot mutatott ki, erre szokták írni az orvosok, sajnos a PET sem 100%, a biopszia a legbiztosabb. Viszont fordított esetről semmit nem találtam, azaz amikor a PET valószínűsíthetőnek írja, a biopszia viszont negatív! Az orvos is úgy mondja nehogy meglehessen érteni, rákot nem mondott, szerinte a biopszia ellenére is rosszindulatú, de persze ez sem biztos, hát gondolja át a műtétet. Az ember azt hinné, ennyi procedúra után már valami kézzel fogható információt kap, de még most is vagy-vagy helyzet van.
Ami tény, édesanyámon nem jelentkeztek a tüdőrákra jellemző szimptómák, köhögés, véres köpet, bőrelszíneződés. Szerintem célszerű lenne más orvost is megkeresni, esetleg valami kísérleti gyógykezelésben részt venni, vidékiek vagyunk, az orvos mondta most perpill semmilyen kísérleti program nincs, de gondolom a fővárosban érdemes körbenézni, ha kell az ember belenyúl a zsebébe, amennyire futja.
Kísérleti gyógyszereket biztosan nem kezdeném el, mert ha van bevált módszer, akkor nem kezdeném azzal aminél csak most tesztelik, hogy hatásos-e egyáltalán.
Egyébként a biopszia a legpontosabb, de ha műtétet javasolnak akkor érdemes belemenni. Apósomnak a vastagbelén volt ilyen gyanús árnyék, megoperálták, kiderült, hogy egy inaktív tumor volt. Túl vagyunk rajta és azóta sincs semmi gond.
Egy csomó dolog miatt lehet értékelhetetlen a biopszia vagy álnegatív.
A helyetekben a háziorvossal vagy a kezelőorvossal megbeszéltetnék egy időpontot egy szakorvoshoz beutalóval a 001-be. (országos onkológiai központ BP; Kékgolyó utca)
Mivel én is rákbeteg vagyok sajnos van tapasztalatom a hasonló dolgokkal. Sőt voltam is ott és csak beutalóval, egyeztetett időpontban fogadnak.
A kérdező vagyok: Sziasztok, köszönet mindenkinek a tanácsokért, úgy döntöttünk a műtétre kiírt időpont előtt még igyekszünk több orvossal is konzultálni. Ugyanakkor bízúnk benne, hogy igaz, amit az orvosok szoktak mondani, a PET tévedhet, a biopszia a biztos.
A kítűzött műstétig szerencsére van még időnk, azóta za is kiderült, hogy nem áttét, mit tehet az ember, bizakodik, é spróbáálja vhogy átvészelni a műtétis hátralévő napokat.
Csak sajna iszonyat lassú az EÜ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!