Orvosi titoktartás magába foglalja azt is, hogy az orvos még a közvetlen családtagoknak (szüleim) sem mondhat semmit?
Aki betartja a titoktartást (ezt jól megfogalmaztam :D )nem mond semmit se
En ugy tudom, hogy akkor mondhat bármit is, ha te felhatalmazod ra
Vagy ha épp olyan állapotban ( koma, ilyesmi) lennel, hogy nem tudsz dönteni
De nem mondhatja el, hogy kedves anyuka/apuka a fiúknak/lányoknak X betegsége van
Elvileg a nodoki se mondhatna semmit se a szülőnek a gyerek beleegyezése nélkül ( ez persze akkor más, ha kisebb a gyerek vagy műtétre szorul)
De ha 14-15 evesen elkíséri az anya a lányát dokihoz nem mondhatna semmit sem az orvos ( ha csak egy sima rutin vizsgálatra mentek es nem talált semmi olyat az orvos, amiről a szülőnek feltétlenül tudnia kellene)
De nem vagyok orvos, szoval pontosan nem tudom :DDD
Amennyiben nagykorú vagy, akkor az orvos hivatalosan csak és kizárólag neked adhat információt az állapotodról. A családodnak pedig csak akkor, ha te azt kifejezetten megengeded.
Viszont a gyakorlat itthon szerintem nem mindig ez, így mindenképpen emeld ki az orvosnak, hogy nem szeretnéd, ha másnak információt adna ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!