Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Mi a külüönbség a mellkasröntg...

Mi a külüönbség a mellkasröntgen és a tüdőszűrő között?

Figyelt kérdés

A problémám az, hogy amikor felvagyok és mozgok semmi féjdalmat nem érzek sem a htamban sem pedig elől a mellkasomban, de ha lefekszem egy idő után elkezd fájni a hátam vele együtt a mellkasom környékén is amikor levegőt veszek. De ez csak akkor amikor fekszem. Amikor felkelek akkor teljesen úgy érzem magam mint ha semmi nem lenne, max kicsi utófájások egy darabig.

Mi lehet a probléma?

Nem dohányzom!

2015. ápr. 6. 09:41
 1/4 anonim ***** válasza:

Én valami ortopédiai dologra gondolnék, gerincferdülés, tyúkmellkas, tölcsérmellkas. Ezeket azért könnyen észre lehet venni mellkasröntgen, gerinc röntgen segítségével. A háziorvos tud beutalót adni ortopédiára.

Igazából a kettő között nincsen különbség lényegében, mindkettő gyakorlatilag ugyanaz: a mellkasról készül egy röntgenfelvétel.

A tüdőszűrő célja eredetileg az volt, hogy az évente egyszer elkészített mellkasröntgennel kiszűrjék a TBC-s eseteket, manapság már ugyan kevesebb a TBC, de a tüdőrákot, egyéb elváltozásokat fel lehet vele fedezni. Ezt évente egyszer végzik el, a tüdőszűrő egy évig érvényes. (Természetesen ha felmerül valami egyéb, újabb betegség készítenek újabb felvételt.)

Ha nem szűrővizsgálat jelleggel kérik a mellkasröntgent, akkor nem hívják tüdőszűrőnek. Ilyen eset lehet pl. egy tüdőgyulladás, bordatörés, vagy bármi ilyesmi esetén.

2015. ápr. 6. 09:58
 2/4 A kérdező kommentje:
Gerincferdülésemet 97-ben már diagnosztizálták, akkor enyhe foku balra hajló volt Mi van abban az esetben ha most gerincferdülés miatt fáj a hátam és a mellkasom? Erre van valami gyógymód, hogy ne fájjon amikor fexem egy idő után?
2015. ápr. 6. 11:07
 3/4 anonim ***** válasza:
Persze, előírhatnak speciális gyógytornát, ami erősíti a hátizmokat, hogy ne a gerincre essen a terhelés. Szoktak fűzőket is alkalmazni, és ha nagyon súlyos a dolog, akkor műtétre is sor kerülhet. Szerintem érdemes lenne ennek utánajárni, hogy romlott-e számottevően 97 óta, vagy más áll-e a dolog hátterében.
2015. ápr. 6. 13:07
 4/4 A kérdező kommentje:

Most lehet hülyeséget kérdezek, de ebből a fájásból lehetséges valami daganat, rák is? Mellkas rák, tüdőrák vagy valami?

Elnézést ezért a kérdésért, de félek, mert nem tudom mi ez pontosan.

2015. ápr. 6. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!