Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Vérplazma vagy vér adás a...

Vérplazma vagy vér adás a kevésbé megterhelő?

Figyelt kérdés
Kétszer adtam vért eddig, az elsőnél pont 50 kg voltam és elájultam a másodiknál minden rendben volt :) de utánna fáradékonyabb voltam egy pár napig.. a plazma adástól azért tartok, mert utálom a tűt magamban érezni, pumpálni, amikor a vért veszik, de viszont szeretnék segíteni.

2014. dec. 9. 14:17
 1/2 anonim ***** válasza:
Vérplazma.
2014. dec. 9. 14:21
 2/2 anonim válasza:

A plazmaadás valószínűleg jóval kevésbé megterhelő. (Mondjuk voltam már mindkettőn, nem érzek így különbséget a kettő között.)

Vérvételnél levesznek tőled 4-5 deci vért, ebben van folyadék, fehérje, vörösvértest, fehérvérsejt meg minden más, amire a szervezetednek szüksége van. Pótlást nem kapsz ezekből.

Plazmaadásnál levesznek egyszerre olyan 1 deci vért, átszűrik, és a plazmán kívül (ami egy ilyen sárgás folyadék tele leginkább fehérjével) mindent visszaadnak sóoldattal. Tehát visszakapod a vértesteidet, a fehérvérsejtjeidet, kapsz folyadékot is.

Nem véletlenül lehet plazmát akár hetente többször adni, míg vért csak évente 4-5 alkalommal.

Egyébként tapasztalatból mondom, hogy nem olyan vészes a plazmaadás. Jó, persze nem kellemes ha az embert megszúrják, de tekintettel arra, hogy az egész procedúra max ilyen 45 perc, a végére fel se tűnik már, hogy van benned bármi. Meg nem kell folyamatosan pumpálni, összesen pár percet.

Viszont arra ügyelj, hogy itt is van súlyhatár, ha jól rémlik 50 kilo alatt nem lehet adni.

2015. jan. 2. 19:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!