Véglegesen leszázalékoltak "C2" minősítést kaptam. 41% egészségi, tehát 59% betegségi állapot. 56 éves vagyok,37 év munkaviszonnyal. Kérdésem az lenne, hogy fogják kiszámolni a rokkantsági ellátásomat?
Figyelembe veszik-e a 37 év munkaviszonyt,
vagy csak az utolsó 10 vagy 15 évet, vagy csak
a mostani munkahelyemen kapott átlagkeresetet,
abból is a Bruttót vagy a Nettót ?
Erre én is kíváncsi lennék. Én ezt találtam:
emmiugyfelszolgalat.gov.hu/download.php?docID=4424
A jogosusltság tekintetében a 2011.évi CXCI tv 2 § (1)bek.az irányadó. A kérelem benyújtásakor nem lehet keresőtevékenységet folytatni, rendszeres pénzellátásban részesülni, és a kéreem benyújtását megelőző 5 évben kell 1095 nap biztosítotti jogviszony(Tb. tv. 5 § szerinti), ha ez nincs meg, akkor a 10 éven belüli 2555 nap, ha ez sincs meg, akkor az utolsó 15 éven belül a 3650 nap. A biztosítási időbe bele kell számolni a 2011.évi CXCI tv 2 § (2) bek. szerinti időket(pl. táppénz, stb). Az ellátás mértéke: C2-nél azt hiszem a törvény 12§ (1) a) pont az irányadó.
A kiszámítás alapja a tv. fogalommeghatározásában van:
"havi átlagjövedelem: a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (a továbbiakban: referencia-időszak) elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult ebben az időszakban, valamint a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel vagy egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel, a minimálbér összege; ha a jogosult amiatt nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban vagy ennek egy részében táppénzben, baleseti táppénzben részesült, ha az számára kedvezőbb, a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni." üdv és kitartást!
Köszönöm válaszod, minden ugy történt ahogy leírtad.
Az utolsó munkában töltött egy évet vették figyelembe,
brutto átlagkereset 60%-át kaptam,de ehez valóban
kell az elmult 5 évből 1050 napot munkaviszonyban
tölteni. /hát ép hogy megvolt/ Ma már nem számít hány
évet dolgoztam, csak az az utolsó 1 év számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!