Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ki mit tud a PTX-ről? (légmell)

Ki mit tud a PTX-ről? (légmell)

Figyelt kérdés

Mimdemt tudni akarok!

Meghalhatok benne?

Tudok ellene tenni vmit?

Megelőzhető?

stb...

Tavaj nyáron kimutatták nálam... Akkor nem akartam, hogy megműtsenek... azt mondták felszívódik...

Egy hónapja újra elkezdtem kondizni, és megint érzem, hogy szúr a mellkasom.

Édesanyám védőnő volt... Azt mondta tűvel kiszívják a levegőt... 19 éves fiú vok, de ettől nagyon félek:D

2010. jan. 30. 17:57
1 2 3
 21/28 andante ***** válasza:

Nem mai ez a kérdés, de szerintem érinti a mindennapjainkat!

Én "1 hetes" tüdővel vagyok most itthon, pihenőn és sajna ez már a második esetem!

Nem voltam most bent hetekig, 3 nap után kivették a csövet is.

Előző héten pénteken már nem éreztem jól magamat, hamar kifogytam a szuflából, Hétfőn egyébként sem volt melóm így maradtam itthon és a ház körül voltam, de a fáradékonyság az továbbra is fen állt! Kedden hajnalban 3 óra körül éreztem egy reccsenést a jobb oldalamban és onnantól fuldoklás és légszomj jött rám!

Kora hajnalban aztán hívtam a mentőt és be vitettem magamat a sürgősségire. Még az nap (kedden) be is csöveztek és pénteken délutánig folyamatosan vákum alatt volt a jobb oldalam. Pénteken délután kivették a csövet és készítettek egy fotót, amit rendben találtak, így szombaton már jöhettem haza. Most próbálok óvatosan lépni, nem tüsszenteni, köhögni és NEM EMELNI!

Még egy hétig (összesen 2 hét) lábadozok, aztán megyek melózni.

A kérdésedre is válaszolok: magába a légmellbe nem halsz bele, de a tüneteibe könnyen! (A műtétbe meg egyébként még senki sem halt bele, látod nekem ez már a második esetem!) Ha megtelnél levegővel, a másik is könnyen körbe szakadhat és annak nem lenne jó vége! Sejtheted?!?

Tudsz ellene mit tenni, hiszen a sport javíthat a dolgon, főleg a futás.

Felszívódni csak a részleges légmell tud, de azt sem tartják tutinak! Az olyan esetekben, elég a tűvel való kiszívás is és az vezet teljes eredményre.

Neked is és aki még előtte áll: ne aggódj, nem lesz gond! Időben gyorsan jussál segítő kezekbe és a műtétbe még nem haltak bele!

Nem kellemes ezt nem tagadom, de ki lehet - kell bírni!

A cső behelyezésénél helyi érzéstelenítést kell adjanak, utánna is adnak fájdalomcsillapítót ha kéred! Mármint a műtét után!

A "drém" kivételekor ugyan nincs érzéstelenítés, de 20 - 25 cm cső van benned, azt kihúzzák 2 - 3 mp alatt, addig meg a nagy levegő benntartása segít a fájdalom elviselésében! A nagy levegő benntartása a te érdeked is, mert így a tüdőd ki van tágulva és el kerülheted a levegő visszajutását is. Igaz a drént általában vákum alatt húzzák ki!

A foghúzás tovább tart, igaz attól is félünk, de kibírjuk!

Hát kb: ennyi! :)

Mindenkinek kívánok jó és hosszú egészséget!

2014. márc. 13. 07:21
 22/28 Lindy1 válasza:
Sajnos egyet kell, hogy értsek az előttem szólókkal. Engem már mindkét oldalon műtöttek vele. Egy dolgot tudnék hozzá tenni, amit ha figyelmesen olvastam, senki sem írt, egy enzimhiány. Név szerint az Alfa-1 antitripszin enzim. Ez egy vérvizsgálattal kimutatható. Akkor szokták elvégezni, ha valakinél többször is előfordul spontán ptx.Érdemes megcsináltatni, bár csak nagyfokú, vagy teljes hiány esetén avatkoznak be, de legalább tudod mi az okozó és a doki is jobban el tud látni tanácsokkal, hogy mire vigyázz, valamint a neten is sokmindent olvashatsz róla. Remélem tudtam segíteni.
2014. júl. 19. 17:30
 23/28 anonim válasza:

Sziasztok!

Az vagyok, aki 2010-05-03 16:50-kor írt választ. Augusztus 2-án megint lett egy kisebb ptx-em, most a bal oldalon. Esküvőre mentünk és a hajamat göndörítettem a tükör előtt. Mikor végeztem, akkor éreztem, hogy szúr a hátam a bal oldalon, aztán elől a melkkasomnál is kezdett. Mikor lehajoltam meg vissza és közben a bal oldalon hörgött a tüdőm, akkor már biztos voltam benne, hogy ez az lesz. Elmentem még az esküvőre, de nem táncoltam meg semmi, inkább csak ültem végig. Másnap reggel bementünk a sürgősségire a barátommal és ott a röntgen után mondták, hogy megint van egy kicsi, de most kb csak 2 cm-es rész esett össze a tüdőcsúcsomnál. Ez Szentesen volt, szegedre akartak küldeni műtétre, de mivel én debreceni vagyok oda akartam menni, ahol legutóbb is elláttak. Így elmentünk kocsival Debrecenbe, be a klinikára, ahol másnap délután megműtöttek. Azt mondták egy kb 3.5 cm-es bulla szakadt ki és az okozta a légmellet. Úgyhogy azt a részt kivágták, egy 7 cm-es fém varrat van mostmár a bal tüdőmben is. Meg ragasztották is a tüdőmet. Állítólag ezzel az eljárással nagy mértékben lecsökken a kockázat, hogy újra előforduljon. Ez annyiból volt kellemetlenebb egy kicsit, hogy a ragasztás miatt nem adhattak paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót, csak másfajtát, ami viszont kevésbé hatott és mellékhatásként szédülést, hányingert okoz egy tabletta is, én pedig 3 ampullát kaptam intravénásan egy éjszaka alatt. Úgyhogy ettől állandóan émelyegtem meg gyenge voltam. Ez azért volt nagyon rossz, mert mostmár a műtét után 1 nappal azonnal lábra állítanak és mozogni kell, sétálni meg mindent önállóan csinálni, ami nagyon nagyon nehéz.a 4. napon kihúzták a csövet, ami most is szörnyűséges volt. Azt az érzést nem kívánom senkinek. Igaz, hogy tényleg csak pár másodperc, de szerintem ezerszer rosszabb, mint egy foghúzás. Az utána készített röntgen képen egy kb 1.35 mm-es légbuborék volt látható a tüdőcsúcsban, úgyhogy emiatt csak másnap engedtek haza, addig pedig egy speciális, Bird nevű géppel kellett légzőtornát csinálnom, ami régen lélegeztető gép volt. Másnapra eltűnt a kis légbuborék és elengedtek. Majd szeptember 3-án kell mennem kontrollra, pont a szülinapomon :D Remélem, hogy minden rendben lesz, mert mostmár semmi kedvem mégegyszer átélnem ezeket a dolgokat.

2014. aug. 23. 12:39
 24/28 zero lover válasza:

Szia!MOst volt nekem is légmellem.

Meghalhatsz ha nem kezelik.

Cigizést meg orvos utasításait betartani.

Igazából ha otthon maradsz burokban akkor igen..Kialakulhat hangos zenétől,hirtelen félre nyeléstől,hirtelen ütéstől sok mindentől...

Nekem nagyon minimális volt 2 napig bent tartottak aztán haza mehettem ,de 1 hétig semmi sport meg buli :/

2015. ápr. 3. 21:48
 25/28 anonim ***** válasza:

Régi kerdés de fontos, úgy hogy kiegészíteném az előttem szólókat. Nekem nem kapcsok vannak a tüdőmben hanem egy antiallergén titán varrat ami nem sípol be sehol, sőt még az mri viusgálaton sem ugrik ki mert nem mágnesezhető állítólag. Azért nem mernék befeküdni egy mribe. Mi van ha tévedett az orvos....

Úgy tudom nem marad légzéskárosodás a műtét után. Teljes a felépülés. Mondjuk nem tudom ez mikor következik be. Engem 3 hónapja műtöttek és még mindig fulladok.

Amelyik oldalon műtöttek ott 2-4% a kiújulás esélye. Mondjuk ehhez képest megrémít, hogy mióta megműtöttek már a 10. Olyan emberrel beszélek akinek kiújult az adott oldalon. Ez nagyon ijesztő, mert borzalmas volt a csövezés és a műtétcitáni kórházban töltött 2,5 hét is. Rettenetes fájdalmakkal járt és ágyhoz kötöttséggel. Még egy ilyet nem bírnék ki úgy érzem. Az okát sem tudom mert 168cm vagyok, átlagos testalkatú és majdnem 40.éves nem dohányzom. Rettegek, hogy újra kezdődik. Még ennyi idő után sem tudok ásítani és fák ha mély levegőt veszek. Az össues bordám fáj a műtőtt oldalon, bizonyos résuek el vannak halva, más helyeken meg időnkénz belenyillal. Nem tudom el fog e múlni ez valaha. Azt hittem ha túl leszek a műtéten 1 hónap múlva már nem lesz semmi bajom. Nagyon nem erre számítottam. Az is ijesztő, hogy a varratok bennem maradnak életem végéig. Mégis egy idegen anyag. Brrrr. Ti hogy gondolkoztok erről? Ráadásul én fémallergiás vagyok, ezt külön mondtam az orvosnak aki műtött. Mégis fémmel varrtak. 😕 Nem tudom ha gond lenne ezzel az mikor jelentkezne és lenne e egyáltalán más varratlehetőség. Ti hogy szabadultatok meg a ptxtől való félelemtől. Nekem nagyon nem megy. Ha picit nehezebbet emelek, vagy tüsszentek rögtön rettegek, hogy ettől kilukadt esetleg megint. Nekem amúgy nem bulláim voltak hanem egy elhalt szövetrész okozta. Eut.vették ki vatsal. De hogy mitől lett ez? Jó lenne tudni. 😢

2017. dec. 9. 23:33
 26/28 anonim ***** válasza:
100%
Ja hangos zenétől, meg.célrenyeléstől azért nem lesz ptx. A csőkihúzás meg már megváltás, az már semmi ahhoz képest mint amikor benned van a cső. Nekem azcegyik ideget ért. Ha megmozdult ordítottam, olyan érzés volt mimtha élve beleztak volna ki. Életemben nem éreztem ilyen fájdalmat és erre semmilyen fájdalomcsillapító nem hatott, még a morfium sem. Az ellemségemnek sem kívannám amin átmemtem. 😢😢😢
2017. dec. 9. 23:37
 27/28 anonim ***** válasza:
Nekem úgy kezdődött, hogy egy görcsöt éreztem a mellkasomban a légcsövem és a nyelőcsövem is begörcsölt és szúrt a lapockámnál. Sajnos a tüdőgondozóban egy orvos, név szerint Karácsony Erzsébet asztmát diagnosztozált ptx helyett és szteroidokkal kezelt amitől csak egyre rosszabbul lettem.Hónapokig kínlódtam így. Hiába mentem vissza, hogy ez tuti nem asztma és nem hat a gyógyszer, csak rondán beszélt és újabb szteroidokat adott. A körzeti orvosom nem küldött másik szakorvoshoz, hanem a pszichiátriára irányított és kiröhögött. " ott majd felírnak önnek egy jó kis gyógyszert amitől fog levegőt kapni" mondta.Ez így ment 8 hónapig. A fél tüdőm teljesen összesett, 13 kilót fogytam és kihullott a hajam nagyrésze. Köszönet Karácsony Éva háziorvosnak. 8. Hónap szenvedés és fuldoklás után, végre eljutottam egy másik tüdőgyógyászhoz, aki azonnal mentőt hívott. A kórházban rögtön becsöveztek helyi érzéstelenítéssel. Nagyon fájt. 5 napig voltam szívógépen. Aztán haza engedtek. Sajnos pár nap múlva megint összeesett a tüdőm, nem gyógyultam meg. Megint kórház, és ezúttal műtét vats eljárással. Több mint 2 órás volt a műtét. Nem emlékszem semmire. Utána 2 cső volt bennem. Ujjnyi vastagok. Egy elől, egy hátul. Iszonyatosan fájtak. Megmozdulni sem tudtam. A fájdalom csillapító szinte semmit nem hatott, alig aludtam.1-2 órákat éjjelente. Nem akart kitapadni a tüdőm ezért csak 5 nap múlva vették ki az első csövet. Rá pár napra a másodikat lefogták de sajnos megint levegő képződött. Ekkor kivették a második csövet és betettek a mellkasomhoz, felülre egy harmadikat helyi érzéstelenítéssel. Elég kellemetlen volt. És nagyon rossz élmény volt látni ahogy egy szikével közelítenek feléd és érezni ahogy beléd vágnak. Hiába volt érzéstelenítve hátborzongató élmény volt. És szörnyű fájdalom mikor szívógépre tettek megint és kitapadt a tüdőm. A 3. Cső már csak ceruza vastagságú volt és kaptam hozzá mobil szívógépet, így ki tudtam végre kelni az ágyból. Ez is fájt nagyon mert kilógott a cső belőlem és fájt ha megmozdult. De már könnyebb volt ekkor. 2.hét után került ki belőlem minden cső. Még.2 napig voltam bent a kórházban. Tanítottak gyógytornát és elmondták mire vigyázzak, csináltak kontroll röntgeneket. 2,5 hét után hazamehettem. A 2 orvos akik miatt nem kaptam időben kezelést még csak elnézést sem kértek, hanem letagadták az egész dolgot. Pedig csak az isteni szerencsén múlt, hogy túléltem ezt az időszakot, mert az összeesett tüdöm félrenyomta a szerveimet, a légcsövemet és a szívemet. Ettől az előbbi begyulladt és még jobban fulladtam, a pulzusom meg felment 130ra. Rémes volt ilyen tünetekkel élni, nem tudva mi bajom, kiszolgáltatva 2 rossz orvosnak. Érdekes, hogy mindkettőnek Karácsony a vezeték neve. Azóta valahogy a húsvétot jobban kedvelem. 🙁 okulásul írtam ezt le mindenkinek. Hogy ne higyjetek el mindent az orvosnak, mert vannak olyan orvosok akik nem figyelnek a betegeikre. Ha erősen fulladtok inkább hívjatok egy mentőt, mert jobb egy fals hívás mint meghalni ptxben vagy hónapokig szenvedni és tönkre menni lelkileg és fizikailag is.
2017. dec. 10. 00:24
 28/28 anonim ***** válasza:
Nekem hónapokig nem vették észre, hogy ptxem van. Azt hitték asztmás vagyok. Mikor észrevették már teljesen össze volt esve a jobb tüdőm. Azonnal kórház becsöveztek 1 hét után hazaengedtek. 5 nap múlva újra összeesett. Másik kórház laporoszkópos műtét. 2,5 hét kórház. 4 hónap múlva érzem, hogy mozog valami a hátamban, a műtött oldalon....megint kórház nyílt mellkasműtét. Most megúsztam 1 hét kórházzal.....nem tudom mit hoz a jövő....minden légvételnél, lefekvésnél, felülésnél, mozdulatnál rettegek. Nekem nem bulláim voltak hanem kis tüdőtágulatok alakultak ki. Nem dohányzom és nagyon vigyáztam az elmúlt hónapokban.....nem tudom mi lesz így velem. Felmerült, hogy esetleg menstruációhoz kötődő hormonváltozás okozza....enzim viusgálatot nem tudták még megcsinálni mert pont mite lehetett volna megint ptxem lett. Családban nem volt, nem vagyok se 20éves se magas, se vékony....így elég rejtélyey a dolog. Jó lenne ha mások is írnának ide akik érintettek, nem nagyon van fórum ebben a témában....itt tudnánk segíteni egymásnak.
2018. jan. 9. 12:58
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!