Miért nevezzük a 12 elvezetéses EKG-t 12 elvezetésesnek, hogyha a betegen "csak" 10 elektródát raknak fel?
Mert 12 féle elvezetést néznek.
Ezen a képen láthatod, hogy a 6 mellkasi (V1-V6) elvezetés mellett, még van 6 másik is.
Az I, II, III a bipoláris végtagi elvezetések.
Az aVL, aVF és aVR pedig az unipoláris végtagi elvezetések.
A végtagi elvezetésekhez ugyanazokat az elektródákat használják mind az unipoláris, mind a bipoláris elvezetések rögzítéséhez, viszont ezek külön-külön azért fontosak, mert más
vetületből mutatnak a szívről információt. Így a teljes értékeléshez mindegyik elvezetésre szükség van.
Értem,nagyon köszönöm! :)
Amúgy az a "megszokott",sablonos EKG az I. elvezetést hivatott ábrázolni?
Erre gondolok.Mert néhány ágon még véletlenül sem így néz ki az egész : )
Köszönöm :)
Mentőben,monitorizálára gyakran csak 4 elvezetést használnak,ugye? 1-1 a kulccsontok alá,1-1 pedig a has két oldalára.(Miért nem a végtagokra?Ezt sosem értettem.Ugyan az?)
A parazita hullámokat nem lehet (könnyen) összetéveszteni a pitvarfibrillációval?(Lehet hülye kérdés,ne haragudj,ha igen)
Köszönom mégegyszer,és ne haragudj,hogy zavarlak ilyesmivel,de neten hiába néz utána az ember,nem talál mindenre választ.
Sajnos a mentőzésben nem vagyok jártas, szóval arra nem tudok válaszolni :(
Ezeknél a parazita hullámoknál arra gondolsz, hogy nagyon remeg az alapvonal? Így még nem hallottam, csak azért kérdezem :)
De, össze lehet téveszteni, ha nem figyelsz, én is futottam már bele ilyenbe. Azt tanácsolták, hogy ilyenkor nézzük meg, hogy mondjuk a T hullámnál nincs-e hasonló rezgés, illetve figyeljük meg az összes elvezetést. Ugyanis nem minden elvezetésben ugyanakkora a P hullám, és míg az egyikben teljesen egybeolvadhat az alapvonallal, addig másikban látszódhat.
Ez mondjuk elég nyilvánvaló példa:
Itt mondjuk a III-as elvezetésben elég ,,szőrös", ha pedig csak az aVL-t látnád, nehéz lenne megmondani, hogy hol is van a P. De ha összehasonlítod a többi elvezetéssel, akkor rájössz, hogy ott van az :)
Nyilván van olyan is, amikor nem lehet megállapítani, hogy hol a P:
Persze itt arra, hogy műtermék, egyértelműen utal az, hogy az egész alapvonal rezeg, és nem pedig csak a QRS előtt.
Ami még fontos, hogy pitvarfibrillációban abszolút arritmia van, ami azt jelenti, hogy a rengeteg ingerület közül véletlenszerű, hogy melyik vezetődik át a kamrákra. Ez úgy fog megjelenni az EKG-n, hogy teljesen szabálytalan lesz a QRS-ek közötti távolság:
Remélem érthető volt, amit írtam :)
Nagyon szépen köszönöm!
Igen,amúgy a parazita hullámot a remegésre értettem : )
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!