Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Fizetnem kell a kórházban a...

Fizetnem kell a kórházban a szülésnél?

Figyelt kérdés
Novemberben otthagytam a munkahelyemet, mivel elköltöztünk Budapestről. Barátomnak jól fizető állása van, nekem viszont nehezebb a dolgom. 2 és fél évig dolgoztam előző munkahelyemen, de itt vidéken lényegesen nehezebb munkát találnom. Itt is él az a funkció, hogy akit ismernek azt veszik fel, minden idegen nekem itt. Amióta itt lakok rengetegszer leadtam az önéletrajzomat, de csak 2-szer hívtak interjúra, ugyanahhoz a céghez. Másodiknál közöltem velük, hogy állapotos vagyok, tudva, hogy most esélytelen, hátha a baba 1 éves kora után felvesznek. Nagyon örülünk a várandóságnak, még ha picit korán is jött. Nem rég viszont kiderült, hogy piros ikszes a tb-m, nem vagyunk anyagian a toppon és rendkívül tapasztalatlanok vagyunk. Édesanyám világéletében dolgozott, így még tanácsot sem tud adni nekünk. Utólag fizetem, akkor nem kell horribilis összegeket fizetni szülésnél? Vagy, ha nem tudjuk addigra utólag kifizetni, akkor sem kell? Természetesen mindenféleképpen kifizetjük a hátralékot. Még a régi lakcímemre vagyok bejelentve, ami nem sokára változik, ezért nem kaptam csekket. Szeptembertől, baba mellett meg sulit kezdek (hát ha eljutok valaha az Egyetemig), talán utána eltudok jobban helyezkedni. Ha megvan a baba, akkor fizetnem kell továbbra is? Olvastam, hogy a munkaügyi fizeti egy évig, ha rászorulunk, de még nem akarom ezt eljátszani, lehet később nagyobb szükség lesz rá. Bemegyünk majd a NAV-hoz, de előtte szívesen elfogadnék tanácsokat. Azt vettem észre, hogy amikor ilyen ügyeket szeretnék intézni, az ottani dolgozók teljesen kinéznek, bunkóznak mintha börtönviselt lennék. 20/l

#szülés #intézés #TB #papír #pénzhiány #munkavállalás kórház
2014. ápr. 18. 15:26
 1/3 anonim ***** válasza:
Menj be a NAV-hoz, ott kitöltesz egy papírt, kapsz csekket és befizeted, idén havonta 6.810 Ft-ot kell fizetni.
2014. ápr. 18. 15:29
 2/3 anonim ***** válasza:

Ha rendezve van a TB-d, akkor semennyit nem kell fizetned a szülésért.

Amúgy ez úgy van, ha valakinek megszűnik bármilyen biztosítási jogviszonya, akár munkahelye, akár nappali tagozatos iskolája, akkor még a megszűnés után x napig van türelmi idő, amikor is még jár az ingyenes ellátás. Ez munkaviszony megszűnése után 45 napig van. És onnantól fogva köteles az illető maga után fizetni a TB-t. Vagy ha olyan az anyagi körülmény, akkor kérhet szociális alapú TB rászorultságot, amikor is nem kell fizetni a TB-t, hanem a lakóhelyileg illetékes önkormányzat fizeti helyette.

De ha bemész a NAV-hoz, ők meg tudják mondani, hogy mennyi az elmaradásod, annak kifizetését kérheted részletekbe és az aktuális díjakat pedig onnantól fogva kell fizetned és akkor rendben leszel, lesz ellátásod.

2014. ápr. 18. 15:39
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm, így már kezdem érteni a dolgot. :)
2014. ápr. 18. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!