Miért fizetem a TB-t, ha a tartózkodási helyemen nem látnak el? Mi erre a megoldás?
Értem én, hogy azért, mert ha baleset van, ha mentőre van szükség ellátnak, DE ha nincs MÉG akkora baj, hogy sürgősségire menjek, akkor miért képtelenek ellátni?
Több 100 km-re lakom, az az állandó lakcímem, mert itt albérletben élek. Felháborítónak tartom ezt az egészet!
Tudtok valami megoldást?
Köszönöm előre is!
#10: megoldás? Kérned kell a tulajdonost, hogy írja alá a lakcímbejelentőt. Ha nem teszi, elvileg bíróságtól kérhetnéd az aláírás pótlását, mivel joggal való visszaélést követ el a tulajdonos. Csakhogy, mire meglesz a határozat, addigra a tulaj már réges régen kidobott a lakásból, és kezdheted a hercehurcát az új tulajjal. Ha ezt a hivatalban elmondod, széttárják a kezüket, hogy de hát kell az az aláírás. Ez a jogállam mai helyzete Magyarországon. Van még egy lehetőség: ha a bérleti szerződésen van két tanú aláírása, vagy közjegyző hitelesítette azt, akkor elfogadják a lakcímbejelentéshez a tulaj aláírása helyett. Persze, ha a tulaj megneszeli, hogy bejelentkeztél "állandóra", akkor szívrohamot fog kapni, mert ostoba szegény, és nem tudja, hogy ez semmivel nem ad több jogot a lakás használatára, és szintén kidob.
Megmondom őszintén, mi az egyetlen igazi megoldás: lelépni ebből a nyüves országból. Akik maradnak, azok meg szívassák csak egymást tovább.
Köszönöm nektek a választ!
Igen, a tulajdonosok azt gondolják, hogy ha állandóm van, nem tehetnek ki többet a lakásbukból.
Arra viszont nincs szükségem, hogy minden tulajjal összevesszek és mindig költöznöm kelljen, az se élet!
Kedves Utolsó Válaszoló! Köszönöm a válaszod!
Egyik válaszomban említettem, hogy nem kérték át a kartonomat, tehát a házi orvos ambulánsan lát el, plusz ha jól tudom, nőgyógyászhoz nem kell beutaló. Lehet tévedek!
Nem szólnod kell, hogy ott laksz, hanem háziorvost kell váltanod.
Az a házidoki aki fogadott, lehet a választott háziorvosod (függetlenül attól, hogy az ő körzetében van-e a lakóhelyed/címed, vagy a tartózkodási helyed)
Bemégy hozzá, megmondod, hogy szeretnéd, ha ő lenne a háziorvosod. Ha elfogad betegének (nem köteles rá), akkor átkéri a kartonjaid. Így már beutalót is adhat.
"A beutalás során elsődlegesen a beteg bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint ellátásra kötelezett járóbeteg-szakellátásra, illetőleg fekvőbeteg-gyógyintézetbe, illetve a háziorvosa beutalása esetén annak telephelye szerint ellátásra kötelezett járóbeteg-szakellátásra, illetőleg fekvőbeteg-gyógyintézetbe kell beutalni a beteget.
A beutaló szerinti szolgáltató az egészségügyi ellátásra jogosult beteg ellátását nem tagadhatja meg a beutalóhoz kötött szakellátások esetében arra hivatkozással, hogy nem rendelkezik a biztosított szempontjából területi ellátási kötelezettséggel."
Orvosi ellátás betegség esetén (háziorvos/járóbeteg-szakellátás/fekvőbeteg-ellátás)
A nem beutaló köteles szakrendelésekre is mehetsz beutalóval. Akkor köteles ellátni. Beutaló nélkül nem minden esetben. Nálunk sürgős eset kivételével minden rendelés előjegyzés köteles. A nem beutaló köteles rendelések közül pl. nőgyógyászatra 1 hét, szemészetre 1-2 hét, bőrgyógyászatra 4-5 hét az előjegyzés. Érthető, hogy ha területen kívüli beteget csak beutalóval fogadnak (sürgős eset kivételével)
Az a megoldás a helyzetedre, hogy háziorvost váltasz.
Az unokatestvérem pl. dunántúli, de Pesten él (tartózkodási helyre sincs bejelentve), pesti háziorvosa van, szakrendelésre is Pestre kapja a beutalót.
A vőm tartózkodási helyre van bejelentkezve hozzánk, a mi háziorvosunk a háziorvosa és nem a lakcíme szerinti szakrendelésre utalja be, hanem a tartózkodási helye szerintire (az orvos rendelője szerint ehhez tartozik)
Menj be minél hamarabb a pesti orvoshoz és ne csak ellátást kérj, hanem kérd azt is, hogy ő legyen a háziorvosod.
Köszönöm a válaszokat, ezt nem tudtam! Eddig két háziorvosnál voltam, egyik sem vett át, akkor tovább próbálom! Ezt nem értettem én sem, hogy azt tudtam, hogy minden beteg után pénz jár nekik és mégsem!
Köszönöm nektek a segítséget, ezen az úton elindulok!
Sziasztok!
Voltam háziorvosnál, sikerült a dolog, de ő és több orvos is azt mondta, hogy az, hogy beutalóval külsőst fogadnak-e csakis az orvoson és kórházon múlik.
Megpróbálom, remélem szerencsével járok.
Képzeljétek, most egy másik házi orvos azt mondta, átvesz, de nőgyógyászatra nem ad beutalót, mert az nem beutaló köteles, arról meg nem tehet, hogy nincs lakcím kártyám.
Csak én vagyok ennyire szerencsétlen?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!