Orvosok! Intraosszeális kanül?
Lenne néhány kérdésem ezzel kapcsolatban. Ez értem, hogy mi a funkciója; ha sürgősségi ellátás során, normál vénán át nem lehet vért, gyógyszer a szervezetbe jutatni akkor használják. De a csontvelő hogy van kapcsolatba a vérkeringéssel? OK, tudom, hogy a csontvelő a vérképző szerv, de mikor én utoljára találkoztam Samuval, a csontvázzal a gimiben, ott csontok egy alul felül, körbe „zárt rendszerek” voltak. Ha ebbe beleszúrok egy tűt onnan hogy kerül a vér, a gyógyszer a véráramba?
A másik hogy hova lehet intraosszeális tűt fúrni? Egy videón a térd alatti lábszár csontot láttam, de láttam olyasmit is, hogy a váll (vagy kulcscsontba) szúrták.
Valamint fúrón kívül más módón is lehet intraosszeális tűt a csontba jutattni?
Találkoztam párszor ilyen kanüllel (bár nem vagyok orvos). Mentő hozott így beteget, amikor nem tudott vénát biztosítani. Minden esetben hosszú csöves csontba kell helyezni (minden esetben a sípcsont térd alatti szakaszában volt amit láttam). Nagyjából minden gyógyszert lehet ide is adni, amiket vénába. Infúzió ide csak túlnyomással adható.
24 órán belül el kell távolítani.
Ápoló(nő) vagy?
Én is olyan videót láttam, hogy a térd alatt fúrják be? De mi van a csonkolt sérültekkel? Ott ugye ide nem adhatják. Ott hova fúrják?
Igen.
Lehet még pl. a felkar csontba, szegcsontba is. De elsődleges választás a sípcsont felső része.
A végtag sérülése nyilván kontraindikáció.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!