A magyar TB külföldre is jó? Ha itthhon fizetem akkor érvényes biztosításom lesz Hollandiában?
Kérdés hogy minek mész Hollandiába? Ha turistának akkor a magyar E111 rendben van.
3évig éltem Hollandiában tehát tapasztalatból beszélek.
Ha oda mész dolgozni,életvitelszerűen lakni akkor a sorrend amit tenned kell a következő lesz elindulás előtt:
1,megyei OEP-től kijelentekezés a magyar TB rendszerből
2,nemzetközi anyakönyvi kivonat kiváltása és a Külügyminisztérium hivatalában az apostille pecsét kérése rá a holland lakcimbejelentéshez
3,kiutazol Hollandiába,a geemende-nél bejelentkezel lakcimre,munkaszerződést kötsz majd bemész a 13 Zorgverzekelaar valamelyikébe Basis verzekeringet kötni,mely havi 95euro.
Hollandiában ugyanis nem a fizetés X %-a a "TB" hanem minden holland lakcimmel rendelkező egyénnek,függetlenül hogy van-e munkája biztositással kell rendelkezni.
Ha fogászati biztositást is szeretnél az még plusz 20-25euro.
Fontos,hogy Hollandiában pl egy foghúzást előre kifizetsz fogorvosnál(100-200euro) majd a kapott számlát beviszed a biztositódhoz és utólag téritik meg számodra a beavatkozás árát.
Ha egy éven belül egyszer sem vettél igénybe egészségügyi ellátást akkor a következő évi adóbevallásnál a Belastingdienst(adóhivatal) Zorgtueslaag cimén visszautalja a biztositási dijad 50%-át.
Ha véletlen elfelejtenéd a fentieket akkor az adóhivatal és a biztositó visszamenőleg is követelheti a lakcimregisztrációtól az elmaradt biztositást egy kb 2000euros birsággal megfejelve.
Hollandiában 3 dolognak kell rendben lenni és a kutya nem piszkál: adó,bank,biztositás
Szóval a magyar TB meg az "úniós" kártya felejtős,kuka,búcsúzz el tőle :)
a magyar TB a marhaság.ha meg nincs lakcim akkor egy csomó dologtól elesik.nem hogy lakcim kell,hanem tartózkodási engedély is 3hónap után!
lakcim nélkül nem jogosult pl Uitkeringre az UVW-től ha munkanélküli lesz.
én játszottam azt a variációt is hogy német területről jártam át holland területre,német cimem is van,német AOK biztositással.igy voltam holland cég alkalmazottja.
de rendesen beregisztráltam anno holland cimre,3hónap után az IND-től pedig megkértem a Verguningbewijs-t a tartózkodási engedélyt.Németországban szintén,német cim aztán 3hónap után mikor berendelt a Landkreis megkaptam az Aufentshaltstittelt a tartózkodási engedélyt.
nem,én rendesen mentem ki,és nem cigánykodni hogy félig meddig illegálisan a törvényeket be nem tartva legyek ott.
pont az emlitett "fél ország" cigánykodik ha nem rendesen van ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!