Ha leszúrnak egy éles tárggyal, akkor mit lehet tenni, ha nem valószínű, hogy hamar érkezik segítség?
Amennyiben Te vagy a sérült, meg kell próbálnod ellazítanod az adott izomtömegeket, bent hagyni a kést, illetőleg rögzíteni (körülpárnázni stb.) Olyan pozícióba helyezni magad, hogy ne tudj elborulni stb és ne mozduljon a kés/tárgy, hisz hamarosan a vérveszteség, vagy a sokkos állapot miatt eszméletlenné válsz. (A sokk miatt kicsi az esélye, hogy ezt végre tudd hajtani.)
Ha mást látsz le se írom, mert ennyi idő alatt sikerült értelmeznem a kérdést: téged szúrnak le.:D
:)
A sérülés helyétől, és jellegétől függ a dolog. Ha tüdőn szúrnak, sok mindent nem tehetsz, hiszen igen hamar belefulladsz a saját véredbe. A szív/agy szintén fatális sérülés. Gyomor tájéki sérülés is igen komoly lehet, ha véletlenül szervet ér.
Ha végtagok sérüléséről van szó, akkor is kérdéses, hogy artériát/vénát érintett-e a tárgy. Ha nem, sima nyomókötés a célszerű, ha igen, akkor ez kiegészül egy szorítókötéssel is. Evidens, hogy az erősen vérző tagot a test többi része fölé kell emelni, ez pedig szinte mindig fektetett pózzal jár. A fekvés segít amúgy lenyomni a vérnyomást, ami artériás vérzés esetén igen nagy előnyt jelent.
Remélem nem mondtam azért nagy marhaságokat.
Hmm... rákerestem a nyomó-, és szorító kötésekre, hogy nem kevertem-e össze a kettőt. A másik kérdés esetében egy ember jelezte, hogy szorítókötést nem lehet alkalmazni. Itt van:
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__egeszsegugyi-ellatas..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!