Ha valakinek nincs tb biztosítása mert mondjuk nincs minkahelye, akkor ha eluti egy autó akkor ellátják?
Én csak egy ilyen esetről tudok, ha nem is autóbaleset volt, csak majdnem.
Ellátják, közölve, hogy zsebbe megy és miért nem fizetett havi ezreket a munkanélkülisége alatt, majd nem kap számlát. Egy idő után bemegy érdeklődni, a kórház azt mondja, ez nem az ő dolga, menjen az OEP-hez talán? Ott az APEH-hez küldték, az APEH pedig vissza a kórházhoz.
Ennyiben maradtak. Évek teltek el, de mindenki elégedett azzal, hogy nem kell foglalkoznia idegesítő papírmunkákkal. Emberünk több energiát nem feccölt bele feleslegesen, ha nem kell a pénze, hát nem kell, ő is el tudja költeni roppant hasznos dolgokra. Lelkiismerete pedig tiszta, mert egyrészt nem az ő hibája, másrészt meg munkanélküli segélyt sem kért soha, pedig az sokkal nagyobb összeg.
A TB nem tudom, mit csinál, csak azt, hogy elvileg kötelező fizetni, kb. semmi nem történik, ha nem teszi, de ha eszébe jut mondjuk egy év munkanélküliség után, hogy tegye, akkor visszamenőleg behajtják rajta.
Ezt nem igazán értem, hiszen ha nincs neki és fizet a szolgáltatásért, amire szüksége van, akkor nem kap ingyen, mások pénzéből az égvilágon semmit.
Nekem az lenne a legjobb, ha választhatnék, hogy semmi TB és mindent én fizetek, akár tízszeres áron. Nekem megérné, mert sosem vagyok beteg és akkor se mennék orvoshoz az orvos- és kórházfóbiámmal :)
De hát nem így mennek a dolgok. Senki sem jutalmaz meg azért, mert egészséges vagyok.
Ha nincs TB attól még kötelesek ellátni őt, csak később amikor már felépült majd tisztázni kell a dolgokat, ugye a TB-t el kell intézni az adóhivatalnál, meg az ellátás költségét fizetnie kell, persze lehet részletre, is és az elmaradt TB-t is behajtják majd rajta, mert hogy eddig miért nem fizette.
Én erről tudok hogy ez van, de ha nincs Tb-je fizetve attól még kötelező ellátni őket.
Kötelesek ellátni és nem kell kifizetnie az ellátás költségét. Az ellátó jelzi a NAVnak a rendezetlen TBt. A NAV felszólítja a TB jogosultság tisztázására. Ha nem jogosult, akkor a jogosulatlanság kezdő időpontjától előírja az adófolyószámláján az egészségügyi szolgáltatási járulék összegeit a megfelelő esedékességi időpontokkal és összegekkel.
"Mi a különbség
a TAJ-SZÁM ÉRVÉNYESSÉGE és a TAJ-SZÁMHOZ KAPCSOLÓDÓ JOGVISZONY
ellenőrzése között?
(szakellátás)
• Ha a beteg mint jogosult nem szerepel az OEP jogviszony-nyilvántartásában, ebben az esetben a TAJ-számmal rendelkező betegtől nem lehet az ellátásért külön pénzt kérni, vagy az ellátást megtagadni! Az APEH a betegtől előzetes vizsgálat után az esetlegesen elmaradt járulékot hajtja be (nem az ellátás költségét)!"
A különbség a TAJ és a jogviszony között
Szakellátást nyújtó szolgáltató részére
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!