1 vérvételen kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködéssel küzdök. Testépítéssel foglalkozom hobbi szinten. Fehérjét, vitaminokat szedek. Szteroidokat soha. Mik lennének a normális értékeim? Befolyásolhatják-e az értékeimet a táplálék kiegészítők?
Szia, jó lenne 2 alatt lennie a TSH-nak a te korodban, főleg 1 körüli érték a jó.
Kéne egy ATPO vizsgálat is, amire most már csak szakrendelés küldhet, vagy saját költségen megcsináltatható. (2000 Ft körül van az ára) Ebből látszódik autoimmun eredetű e pm alulműködés. Ha igen,akkor jódot nem szabad szedni.
Fontos a szelén, D vitamin. (szelént tartalmaz a paradió, 1-2 szem fedezi belőle a teljes napi szükségletet, piacokon szokták árulni a magosok. Többet nem érdemes szedni, mert a többlet sem tesz jót)
Nekem 6 volt a TSH-m, étrend változtatással lejjebb tudtam vinni, most 3 egyelőre. Fontos elhagyni a glutént,szóját (sajnos a táplálék kiegészítőkben ez van), tejtermékek is okozhatnak gyulladást sok embernél, szóval lehet ezeket is csökkenteni kéne, vagy elhagyni. Van úgynevezett közönséges galajtea, amit inni kell, ez is jó hatással van a pajzsmirigyre.
A jódozott sóban sajnos olyan jód van, ami nem fog segíteni és valamelyik fajta pm betegségben egyébként is tiltott a jód. Elég baj, ha kivizsgálás nélkül írják fel a gyógyszereket, én nem venném be. Nálam gyógyszer nélkül is javult a TSH és ha elkezdi valaki a gyógyszerszedést, akkor még inkább csökken a pm működése és lehet szedni életünk végéig. A koleszterin nekem normál szokott lenni.
5-6 évvel ezelőtt még 2-ig volt a TSH felső határa, azóta tolták ki 4,2-ig (sokba került a sok pm beteg kezelési költsége és spórolni akarnak). Fiataloknak 1 körül kéne lenni, az időseknél fogadható el az orvosok szerint a magasabb érték. (gondolom, rájuk nem akarnak annyira költeni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!