Miert vagyok tej erzekeny (lent boveben)?
Tejcukor érzékeny vagy, kevés a laktáz nevű enzim a bélrendszerben. Ez nem igazi allergia, hanem nem tudod lebontani a tejcukrot és ez tovább jut a vastagbélbe. Hasmenés az egyik tünet, a másik általában a gázosodás. 2 dl tejből 3 liter bélgáz termelődik ilyen esetben és ennek is ürülnie kell.
Háziorvos tud felírni Lactase tablettát, tej és tejtermék fogyasztása előtt kell elrágni. 1 tabletta 2 dl tejben lévő tejcukrot tud megfelelően lebontani. Ha használod meg fognak szűnni a tünetek. Arra is figyelni kell, hogy felvágottak egyrészébe is adalék anyagként beleeszik a tejcukrot is ma már sajnos így ezektől is lehet hasmenésed.
beleeszik = beleteszik : bocs , egy t kimaradt
Mi esszük meg sajnos :(
Kóstold meg a kecsketejet! Az íze nem sokban tér el a tehéntejtől, de más a benne lévő anyagok összetétele. Aki a tehéntej bármely részét nem bírja, annak a kecsketej megfelelhet. A gyerekemnek is ez segített.
Kecsketejből készítenek sajtot meg túrót is! Nagyon finom, nem olyan csípős, mint a juhtúró!
1-es vagyok: így van a kecsketej a tehéntej fehérje érzékenységnél meg oldás lehet.
Viszont ugyanazt a laktózt, azaz tejcukrot tartalmazza igaz kevesebbet. A tehéntej fehérje és a tejcukor érzékenység két külön kórkép, más a kezelése is.
Óvatosan megpróbálhatod, de lehet hogy itt is jön a hasmenéses tünet a laktóz tartalma miatt.
Viszont csecsemőknél, kis gyermekeknél folsavhiányos anaemiát okoz !!
Igazad van egyeske, tényleg más a tejcukor és tejfehérje érzékenység. Nálunk a tejcukornál segített, míg volt, akinek a tehéntej minden összetevőjével szembeni allergiában is megfelelt a kecsketej.
A folsav tényleg nem túl sok a kecsketejben, de a tehéntejben még annyi sincs, így én emiatt nem aggódnék.
Azért tényleg óvatosan kell próbálgatni! Ha hasmenés, puffadás van, akkor tényleg nem segített.
Viszont vigyázz: csak megbízható helyről vegyél kecsketejet! Nehogy tehéntejjel legyen keverve, mert akkor nem csináltál semmit...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!