Hol panaszolhatom be a háziorvosomat?
a háziorvosod csak a területileg illetékes szakrendelésre utalhat be, vagyis jogszerűen járt el.
Egy megoldás van: vidd át a kártyát helyi háziorvosi szolgáltatóhoz. Nem tart semeddig sem.
(Zárójelben csak, mert nem vagyok ebben biztos. De valami olyasmit hallottam, hogy már nem kötelező a területileg illetékes dokihoz menni. Hanem bárhol választhatunk háziorvost, ezzel is értékelve az ő tevékenységét. Tehát ha egy doki annyira szemét, akkor előbb utóbb bezárhatja a praxisát, mert aki tud, az máshova fog elmenni...
Nem tudom igaz-e, jó lenne, ha valaki aki biztosan tudja leírná, így van-e! Mondjuk nem tudom hogy egy adott orvos minden esetben elvállalja egy messzebbről érkező háziorvoslását, vagy sem...)
Az orvos nem hibázik, csak betartja a szabályokat. Illetékességi területen kívül eső szakrendelésre NEM adhat beutalót, csak indokolt esetben.
Indokolt eset az, ha a a beteg állapota azt kívánja meg, hogy máshol vizsgálják ki. Pl. ha a kis városi kórházban nincs andrológiai szakrendelés, akkor beutalhatja a megyei kórházba is, hiába esik az illetékességi területén kívül.
Az, hogy Te máshol tartózkodsz, mint az állandó vagy ideiglenes lakcímed a lakcímkártyán, az NEM indokolt eset. Ezt értsd így, hogy az orvost megbüntetik, ha ezért neked máshova állít ki beutalót. De ezt a betegjogi kv is elmondja majd.
Át kellett volna vinni a "kártyádat" területileg illetékes háziorvoshoz. De ezt más leírtam valamelyik első hsz-ban...
Fő szabályként, valóban az körzetbe kellene utalni az orvosnak, de mivel már évek óta illetékességen kívül kezelnek, ezért jogom van oda menni. A betegjogi képviselő tájékoztatása szerint is. Sőt már tul is estem a vizsgálaton, beutalóval, amit kénytelen volt a háziorvos kiállítani. A közeljövőben be is kell feküdnöm a kórházba utókezelésre, s minden további nélkül fogadnak. Jelenleg így áll a helyzet. S mivel vállalkozásban van az orvos, így vagy az ANTSZ vagy az orvosi kamaránál lehet panaszt benyujtani.
Egyébként köszönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!