Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Mi a különbség a teljes testi...

Mi a különbség a teljes testi MR, és a teljes KONTRASZTOS testi MR között?

Figyelt kérdés
El szeretnék menni egy teljes testi MR vizsgálatra, de nem tudom, melyiket válasszam. Esetleg tudtok helyeket, ahol PET vizsgálatokat csinálnak?

2012. szept. 23. 14:25
 1/9 anonim ***** válasza:

A kontrasztanyagos MR abban különbözik a simától, hogy a vénába fecskendeznek egy anyagot, amely az ereken végighalad, így láthatóvá válik az esetleges elváltozás az erekben. Jobban kimutathatóak az anatómiai viszonyok.

Szerintem mindkettőt el szokták végezni.

2012. szept. 23. 14:52
 2/9 anonim ***** válasza:

A beteget elektromágneses térbe helyezik, majd a test atommagjait rezgésre kényszerítik rádióhullámok segítségével, amelyek így jellegzetes jeleket adnak. Ezeket a jeleket a gép átalakítja és háromdimenziós kép formájában jeleníti meg. Az MR vizsgálat nem használ röntgensugarat, hanem a mágneses tér és az igen magas rádióhullámok segítségével hoz létre részletdús anatómiai képeket.

A különböző szövetek különböző módon viselkednek, így a szervekről részletes szerkezeti információ nyerhető. Ábrázolható sok eltérés, amely a szervek szöveti szerkezetét megváltoztatja. Ilyenek a daganatok és azok áttétei, gyulladásos folyamatok, vérellátási zavarok. Az erek ezzel az eljárással igen jól ábrázolhatóak, így sok információ nyerhető róluk anélkül, hogy veszélyes és kellemetlen beavatkozások történnének.

Sok esetben az anatómiai képek jobb megítélésére vénába beadott kontrasztanyag szükséges - így jobban elkülöníthetők az egyes szervek, a kóros elváltozások.

2012. szept. 23. 15:04
 3/9 anonim ***** válasza:

Magán úton szeretnél? Milyen célból?

Csak azért mert a teljes test MR 2 dologra jó igazán. Onkológiai ok (pl. áttét keresés) és az erek állapotának megítélésre. Arra, hogy "megnézem van-e valami bajom" nem igazán. Nem azért mert veszés lenne vagy vmi, csak nem erre tervezték és hiába látni rajta sok mindent, elég sok minden rejtve is marad előtte. Bár ennek mértéke függ a használt szekvenciáktól és a MR térerejétől is (ha 3T fölött lenne az lenne az igazi)

Kontrasztos/nem kontrasztos: egyértelműen kontrasztos, sokkal több elváltozást lehet vele diagnosztizálni.

PET: magánúton van pesten, amiről tudok (PET diagnosztikai központ), de szerintem van Debrecenben is, meg talán kecskeméten is. De elég durván borsos ára van.

2012. szept. 23. 15:48
 4/9 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat!

Utolsó! Rengeteg anyajegy van rajtam, cisztám is van, a hasamban. Szeretnék egészséges maradni, mert 2 gyerek anyja vagyok, és egyedül nevelem őket.

2012. szept. 23. 19:54
 5/9 anonim ***** válasza:

15:48-as vagyok.

Anyajegy miatt ne menj MR-re teljességgel haszontalan rá. Legfeljebb a durva melanomát (illetve egyes nem anyajegyből kiinduló melanomát- erre mondjuk jó az MR) látná meg, de azt meg már te is simán észrevennéd. Ha melanomára gyanakodsz, vagy szeretnéd kizárni a lehetőségét -> bőrgyógyászhoz menj.

cisztára az MR jó lehet (pl. Naboth cysta, intramuralis cysta), de a teljes test MR teljesen felesleges cisztánál. De cisztáról egy simpla hasi UH is legalább olyan jó képet ad legtöbbször (főleg ha olyan helyre mész ahol kontrasztos Uh-t is tudnak csinálni).

PET mind a kettőre felesleges. PET/CT esetleg melanóma kezelésénél, ha már van diagnózis (biopszia igazolta), akkor jön szóba. Mivel a sugárterhelése elég nagy (!), így diagnózis nélkül semmiképpen nem javasolt.

Ha ennek ellenére is el szeretnél menni, készülj rá, hogy egy kontrasztos MR kb 100-120.ezer forint teljes testre, a PET teljes test pedig ennek legalább duplája.

2012. szept. 23. 21:05
 6/9 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen! sok panaszom van, már régóta halogatok mindent, és most szeretném végre megtudni, hogy minden rendben van-e nálam. majd meglátom, mi lesz, a gerincemet is fájlalom, az emésztésem sem működik úgy, ahogy kéne, stb..
2012. szept. 24. 18:52
 7/9 A kérdező kommentje:

Javasoljuk azoknak, akik munkakörükből fakadóan ionizáló sugárzásnak vannak kitéve (pl. atomerőmű dolgozói), szerves oldószerekkel, égéstermékeknek vannak kitéve (pl. hőerőmű, szemétégető dolgozói), rákkeltő kémiai anyagokkal dolgoznak.

Ezt olvastam egy oldalon! Teljes testi MR-ről van szó. Az én édesanyám is daganatban hunyt el,és a hasamban is ott van a ciszta. Egyre gyakrabban fájlalom a hasam. Mindenképpen meg szeretném tudni, hogy van-e valami bajom.

2012. szept. 26. 21:29
 8/9 anonim ***** válasza:

Ok, ez érthető. Ha akarsz menj el kivizsgálásra, csak hogy megnyugodj. Én ettől nem tartalak vissza, sőt menj is el ténylegesen, mert lehet, hogy sok mindent megelőzhetsz vele ha elmész.

Én csak azt írtam, hogy anyajegy kivizsgálására nem jó az MR. metasztázis kimutatására, egyes rákok/sarcomák kimutatására, viszont nagyon is jó az MR. Pl. metasztázisok nagyon is jól látszanak rajta.

Hasi cisztára: egy sima hasi MR is elég, vagy ha el tudsz jutni kontrasztos UH-ra .Igazából nem vagyok benne biztos, hogy felnőttnek csinálnak (gyerekeknek biztos, hogy igen) Magyarországon,de a Heim Pálba esetleg kérdezz rá, ott az UH-s/radiológiai részleg vezetője ennek a legnagyobb Mo-i fejese). De első körben egy szimpla uh is jó lenne, ha ott felmerül valami gyanú, vagy még mindig nem nyugodtál meg, akkor mennék hasi MR-re.

PET-re meg csak diagnózissal mennék.

Szóval, ha aggódsz vizsgáltasd ki magad, kérdezz meg online orvosokat, hogy ők mit javasolnak, hova menj. Én csak abba kötöttem bele, hogy ne Teljest MR- re menj (legalábbis ne anyajegy kivizsgálásra, más esetben tud jó lenni), és ne feltétlenül az MR legyen az első, de ennyi.

2012. szept. 27. 08:39
 9/9 A kérdező kommentje:
nagyon szépet köszönöm, sokat segítettél! nekem pécs lenne a legideálisabb, közel van, és állítólag nagyon jó is.
2012. szept. 27. 18:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!