16 éves vagyok, a vérnyomásom 90/50, a pulzusom 73, mit csináljak?
Mennyi lenne a normális vérnyomás, a koromban? Mivel lehetne kicsit növelni a vérnyomást, mert egész nap csak szédelgek, és mindig ha felkelek, akkor le is esik, eléggé elfeketül minden. Innen mennyi az ájulás?
Mit csináljak, hogy magasabb legyen?
90/60 hgmm-es vérnyomásértéknél tartósan alacsonyabb vérnyomásnál beszélünk alacsony vérnyomásról (=Hypotónia/Hypotensio). A pulzus 60-80/perc között normális. Napi minimum 3 liter vizet kellene inni ilyenkor nyáron, de egyébként is minimum 2 litert. Ezzel emelheted a vérnyomásod és sporttal. A mozgás sokat segít, hisz a te vérnyomásod még nem vészesen alacsony. Egyébként a vérnyomásunk napközben folyamatosan változik, úgyhogy azt javasolnám, hogy naponta 3x mérd meg (reggel, délben, este) és jegyezd fel, mennyit mértél. Ha tartósan alacsony értéket mérsz (amellett, hogy elég vizet iszol és mozogsz minimum 4-5 napig), keresd fel a háziorvosod a problémáddal.
22/L (ápoló)
így van, én mentőorvos vagyok, 80/50 alatt szoktam elrendelni infusio bekötését volumenpótlásra, addig "elmegy" bár nem kelleems ha alacsony tudom.
Jól mondta az előttem író, sok folyadék + rendszeres testmozgás!
Nem fogod elhinni, ha én betartom, hogy naponta megvan a kétórás edzés, beáll szépen 120-125/80-ra de ha csak 1 hetet hagyok ki, máris elkezd mászni valamerre, egyszóval hihetetlen jól kiegyenúlyozza a mozgás, hidd el!
Tudod hypertoniára van gyógyszer, hypotoniára nem igen, vagyis létezik, de nem szokták kezelni, mert az egyik hatóanyagnak csak a mellékhatása az RR emelése és úgymond nem éri meg. Csak életmódváltoztatással tudsz ezen segíteni, és ha meg szédelegsz meg sötét foltok vannak ahogy írod, nem ártana tenni valamit, mert egyszer beszédelegsz egy busz alá .... Ilyen melegben pedig jó ha tudod még tovább csökkenhet a vérnyomás, mivel alap esetben tágulnak az erek.
ha nagyon alacsony, még hirtelen kezelésnek javasolnék egy hideg-meleg váltótusolást is, persze csak ha a szíved egészséges.
Köszönöm a válaszokat! Majd lehet, hogy kimegyek futni! :)
De én nem értem, mert amikor délelőtt megmértem ( mamámnál voltam, épp kajáltam ) akkor 95/65 volt, de most, hogy itt gépezek, alacsony. Háromszor is megmértem, nehogy elrontsak valamit, de mind háromszor hasonló értékek jöttek ki.
86/54 72
84/55 81
81/52 85
Most én rontottam el mindig, vagy ilyenkor alacsonyabb? Vagy az is benne lehet, hogy mamámnál izgultam? :D Itt meg gépezés közben teljesen nyugodt vagyok? Nem értem.. O.o
Közvetlenül egymás után maximum 2x lehet megmérni. Utána várni kell a következő méréssel. Egyébként az izgalomtól feljebb menne, nem lejjebb. A gép előtt üléstől már inkább lejjebb megy. Ezért is jó a mozgás.
22/L (ápoló)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!